Russische tegenmaatregelen zullen ook België pijn doen

06/08/14 om 19:28 - Bijgewerkt om 19:33

De tegenmaatregelen die de Russische president Vladimir Poetin wil treffen tegenover de Westerse landen, raken ook België. Uit een overzicht van de Boerenbond blijkt dat vooral peren en varkensvlees de belangrijkste landbouwproducten zijn die worden uitgevoerd van België naar Rusland.

Russische tegenmaatregelen zullen ook België pijn doen

Vladimir Poetin © BELGAIMAGE

De Russische president Vladimir Poetin slaat terug naar de Westerse landen die economische sancties troffen tegen Rusland in het licht van de crisis in Oekraïne. Hij kondigt eigen sancties aan tegen grondstoffen en landbouwproducten uit de betrokken landen.

Het document "over het treffen van bepaalde speciale economische maatregelen om de veiligheid van de Russische federatie te verzekeren" beperkt of verbiedt gedurende een jaar de import van bepaalde grondstoffen, voedings- en landbouwproducten uit de landen die sancties hebben afgekondigd tegen Russische personen en bedrijven. Concrete informatie is nog niet bekend.

Op basis van informatie vanuit de verschillende Russische overheidsdiensten zal het Kremlin een lijst opstellen met producten die onder de beslissing vallen. De sancties gelden in principe voor een jaar, maar Poetin laat de deur open voor een kortere of langere duur. De Russische maatregelen volgen op de Europese sancties die de jongste weken zijn afgesproken.

Staatsbanken

Vorige week nog werd de toegang tot de Europese markt ontzegd voor de grootste Russische staatsbanken en werd de export verboden van wapens en bepaalde hoogtechnologische machinerie uit de petroleumsector.

Rusland voert jaarlijks enorme hoeveelheid landbouwproducten in. Van januari tot mei 2014 ging het al om 12,6 miljard euro, terwijl de uitvoer volgens de officiële statistieken 5,3 miljard euro beliep. Het gaat dan wel om de in- en uitvoer wereldwijd, dus niet enkel van en naar de sanctionerende landen.

Op het kabinet van buitenlandminister Didier Reynders weet men voorlopig niet meer. Maar wellicht zal ook België getroffen worden, aangezien het in Europees verband mee sancties afkondigde tegen Rusland. Eerder raakte al bekend dat zowat een kwart van het Belgische fruit naar Rusland wordt uitgevoerd.

Peren en varkens

Peren zijn de absolute kampioen: zowat de helft van de Belgische peren gaat naar Rusland, goed voor een bedrag van bijna 100 miljoen euro. Daarna volgt varkensvlees, met een rechtstreekse uitvoer naar Rusland van zo'n 30.000 ton, goed voor bijna 50 miljoen euro. De Rusland is buiten de EU de belangrijkste afzetmarkt voor Belgisch varkensvlees. Appelen bezetten de derde plaats, met zo'n 43 miljoen euro aan rechtstreekse export naar Rusland. Andere belangrijke producten zijn tomaten (22 miljoen euro), zuivel (voornamelijk melkpoeder en kaas voor zo'n 10 miljoen euro) en paprika (6 miljoen euro). De Boerenbond merkt op dat ook producten uit de boomkwekerij vaak rechtstreeks uitgevoerd worden naar Rusland. Een mogelijke ban kan dus ook de Belgische sierteeltsector treffen.

Finland eist compensatie

Finland verwacht van de Europese Unie intussen compensatie voor de gevolgen van de Europese sancties, zelfs zonder inachtname van de Russische tegensancties. Volgens de Finse premier Alexander Stubb hebben de Europese sancties immers een "disproportioneel" grote impact op de Finse economie. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners