Russische tanks verzamelen in Oekraïne

15/08/14 om 15:29 - Bijgewerkt om 15:35

Volgens een woordvoerder van het Oekraïense leger klopt het gerucht dat een Russisch miltair konvooi Oekraïne is binnengereden.

Russische tanks verzamelen in Oekraïne

© reuters

Oekraïne heeft vrijdag bevestigd dat een Russische militaire colonne de grens met Oekraïne heeft overgestoken. Dat was donderdagavond gemeld door Britse journalisten.

"Een Russische militaire colonne heeft de grens overschreden vanuit de grenspost Izvarine", verklaarde Oleksij Dmytrasjkivski, een woordvoerder van de Oekraïense militaire operatie in het oosten. "We beschikken niet over informatie over het aantal voertuigen in het konvooi", voegde hij eraan toe.

Volgens journalisten van de Britse kranten The Guardian en The Telegraph gaat het om 23 gepantserde transportvoertuigen voor soldaten, tankwagens en logistieke voertuigen met Russische militaire nummerplaten. Die zouden donderdagavond rond 22 uur lokale tijd de grens hebben overgestoken vanuit Izvarine.

Journalisten van het agentschap AFP hebben vrijdagochtend aan Russische zijde een tiental gepantserde transportvoertuigen gezien, die de weg naar de Russische grenspost Donetsk (niet te verwarren met de Oekraïense stad Donetsk, red) namen.

De Oekraïense autoriteiten hebben in het verleden geregeld Russische militaire colonnes in de Oekraïense regio's Donetsk en Loehans gemeld.

'Elf burgers gedood in Donetsk'

Vrijdag raakte ook bekend dat in het Oost-Oekraïense Donetsk in 24 uur tijd elf burgers omgekomen zijn. Dat deelt de stad, in handen van rebellen en ten prooi aan vuurgevechten, mee in een persbericht. Er zouden ook acht gewonden zijn.

In de nacht waren er gevechten in de districten Petrovski, in het westen, en Leninski, in het centrum, tussen regeringstroepen en pro-Russische separatisten. Donderdag troffen hevige vuurgevechten ook de zetel van het parket, dat door de rebellen is bezet, en een universiteit. De oorsprong van de schoten kon niet vastgesteld worden. Een woordvoerder van het Oekraïense leger had nog aangekondigd dat drie plaatsen in het oosten opnieuw zijn veroverd op de rebellen. Het gaat om twee plaatsen op 47 kilometer ten noordoosten van Donetsk en een op 65 kilometer ten noordwesten van Loehansk.

(Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners