Russische staatszender op basis van foute beelden: 'MH17 is door straaljager neergehaald'

14/11/14 om 23:32 - Bijgewerkt om 23:32

De Russische staatszender Channel One bracht het bericht, 'op basis van sensationele beelden van een buitenlandse spionagesatelliet': de MH17 zou zijn neergehaald door een gevechtsvliegtuig. Bloggers merkten meteen op dat het toestel in de beelden niet de MH17 was.

Russische staatszender op basis van foute beelden: 'MH17 is door straaljager neergehaald'

MH17: het onderzoeksteam werkt verder © Reuters

De uitzending van staatszender Channel One kwam aan de vooravond van de top van de G20. Op die top zal onder meer Australië, dat heeft premier Abbott aangekondigd, de Russische president Poetin op de rooster leggen over de ware toedracht rond het neerhalen van vlucht MH17. Dat toestel van Malaysia Airlines, was op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur, toen het boven oostelijk Oekraïne neerstortte.

Channel One toonde "sensationele" satellietbeelden waarop te zien zou zijn hoe een straaljager raketten afvuurt op de MH17. Die beelden zouden afkomstig zijn van buitenlandse spionagesatellieten, en zouden de zender op 12 november bereikt hebben..

Kort na de uitzending begonnen Russische en internationale bloggers volgens The Daily Telegraph te reageren. De markeringen aan de zijkant van de Boeing 777 verschillen van die op een toestel van Malaysia Airlines, de wolkformaties op de satellietbeelden waren identiek met een beeld van Google Earth uit 2012, en het beeld was niet te verzoenen met de vluchtroute die MH17 aanhield.

(RR)

Lees meer over:

Onze partners