Russische sekte hield jarenlang kinderen onder de grond vast

09/08/12 om 09:16 - Bijgewerkt om 09:16

Zeventig leden van een Russische sekte, onder wie meer dan twintig kinderen, hebben langer dan een decennium zonder zonlicht, verwarming en ventilatie geleefd.

Russische sekte hield jarenlang kinderen onder de grond vast

© Reuters

De aanhangers van moslimprediker Faizrachman Sattarov (83) hadden onder zijn huis in de stad Kazan op ongeveer 800 km ten oosten van Moskou een groot bunkersysteem aangelegd.

Op 1 augustus bestormde, omwille van terrorismeverdenking, een speciaal commando het systeem. De kinderen zagen er vies uit en waren in slechte toestand. Weeshuizen vingen hen op.

Onder de grond geboren

Het jongste kind was net 18 maanden geworden. Veel van de kinderen waren onder de grond geboren en hadden nog nooit het zonlicht gezien. Een 17-jarig meisje bleek bovendien zwanger te zijn.

Er zijn geen arrestaties verricht. Wel loopt een onderzoek naar kindermishandeling en is volgens het Russische staatspersbureau Ria Novosti de sekteleider ervan beschuldigd "het recht in eigen handen te hebben genomen".

Ouders krijgen speciale behandeling

Volgens presidentieel ombudsman voor de kinderrechten Pavel Astachov moeten de ouders eerst een speciale behandeling krijgen eer ze weer met de kinderen verenigd kunnen worden.

Sattarov, een vroegere moslimmoefti, stichtte de sekte in de jaren zeventig. Hij riep zijn huis uit tot een onafhankelijke islamitische staat. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners