Russische oppositieleider veroordeeld in fraudezaak

30/12/14 om 09:19 - Bijgewerkt om 09:48

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is schuldig bevonden in een fraudezaak en werd veroordeeld tot 3,5 jaar cel met uitstel. De verdediging spreekt van een 'politiek gemotiveerd' proces.

Russische oppositieleider veroordeeld in fraudezaak

© Reuters

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is door het gerecht in Moskou schuldig bevonden in een fraudezaak.

De Kremlincriticus zou bij verschillende bedrijven, waaronder ook een filiaal van het Franse cosmetisch bedrijf Yves Rocher, voor in totaal meer dan 600.000 dollar verduisterd en vervolgens witgewassen hebben.

'Politiek gemotiveerd'

Hij werd daarvoor veroordeeld tot 3,5 jaar cel met uitstel. Zijn broer Oleg kreeg een effectieve celstraf van 3,5 jaar. Hij werd ter plekke aangehouden. De aanklagers hadden tien jaar cel geëist voor Aleksej Navalny en acht jaar voor diens broer.

De verdediging ontkent de beschuldigingen en spreekt van een "politiek gemotiveerd" proces. De advocaten hebben al aangekondigd dat ze in beroep zullen gaan tegen de uitspraak.

Protestactie

De gerechtelijke uitspraak in deze zaak was aanvankelijk voorzien voor 15 januari, maar maandag werd beslist om het vonnis toch al dinsdag voor te lezen. Volgens de oppositie gebeurde dat omdat de Russische autoriteiten grote betogingen aan het gerechtsgebouw vreesden. Toch stonden er dinsdag nog altijd een honderdtal sympathisanten van de oppositieleider voor het gebouw de vrieskou te verbijten. Volgens een journalist van AFP is er een sterke politieaanwezigheid en werd minstens één demonstrant opgepakt. Er wordt nu via sociale media opgeroepen om dinsdagavond om 19u (17u Belgische tijd) in de buurt van het Kremlin te gaan betogen.

Aleksej Navalny is een van de bekendste critici van de Russische president Vladimir Poetin. Vorig jaar haalde hij bij de burgemeesterverkiezingen in Moskou nog meer dan 27 procent van de stemmen. (Belga/WB)

Onze partners