Russische oppositieleider Navalny verdedigt Moskou’s nucleaire bewapening

Aleksei Navalny © Belga

De Russische oppositieleider Alexei Navalny heeft de nucleaire bewapening van zijn land verdedigd. ‘Rusland heeft de nucleaire balans met de VS nodig. We moeten dat behouden en uitbouwen’, zegt hij donderdag in verschillende internationale media. ‘Misschien klinkt het ouderwets, maar het risico op wederzijdse vernietiging is een garantie op veiligheid wereldwijd.’

Navalny wou bij de presidentsverkiezingen van 18 maart aftredend president Vladimir Poetin uitdagen, die recent nog uitpakte met nieuwe kernwapens. Maar omdat Navalny veroordeeld werd tot een voorwaardelijke straf mag hij zich geen kandidaat stellen.

De 41-jarige Navalny riep daarom op tot een boycot van de verkiezingen en organiseert betogingen tegen Poetin, die een ‘presidentschap voor het leven’ wil.

Rusland moet wel met het Westen samenwerken, zei Navalny in het interview. Maar het moet voorbereid zijn zolang staten als Noord-Korea en Pakistan, maar ook de VS, kernwapens hebben.

‘De VS zijn zeker niet zo’n vreselijke plek als de Kremlinpropaganda ons wil wijsmaken. Maar wie weet wie er allemaal in het Witte Huis zetelt? Vandaag is het Trump, morgen iemand erger.’

Partner Content