Russische opposant Nemtsov mag Rusland niet verlaten

07/07/11 om 11:16 - Bijgewerkt om 11:16

De voormalige Russische vicepremier en opposant Boris Nemtsov mag voor een periode van zes maanden Rusland niet verlaten.

Russische opposant Nemtsov mag Rusland niet verlaten

De beslissing volgt na de publicatie van een boek, waarvan Nemtsov co-auteur is, waarin de negatieve balans wordt opgemaakt van het beleid van ex-president en huidig premier Vladimir Poetin.

Nemtsov, die momenteel in Straatsburg is om deel te nemen aan een forum over democratie, werd woensdag via zijn advocaat op de hoogte gebracht van de beslissing.

Boris Nemtsov: 'Dit is de wraak van Poetin'

'Ik zal terugkeren naar Rusland, ook al raden ze me aan om te blijven waar ik ben', aldus de ex-vicepremier op de website Grani.ru. 'Ik ben ervan overtuigd dat het de wraak is van Poetin'.

Volgens het dagblad Kommersant heeft het verbod te maken met het feit dat Nemtsov zich niet volledig gehouden heeft aan een justitiebevel in verband met het boek.

Vriendjespolitiek

In het boek in kwestie staat dat zakenman Guennadi Timtchenko, gespecialiseerd in de energiehandel, Poetin al kende voordat deze aan de macht kwam,en dat hij hun vriendschap gebruikt heeft om zijn fortuin te maken. Timtchenko ontkent de aantijgingen. (Belga/SD)

Onze partners