Russische minister Lavrov: 'Had geen weet van ontmoeting Trump Jr met Russische advocate'

12/07/17 om 13:48 - Bijgewerkt om 14:55

Bron: Belga

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov is naar eigen zeggen pas sinds dinsdag op de hoogte van de ontmoeting tussen Donald Trump Jr en een Russische advocate die gevoelige informatie over Hillary Clinton zou hebben. 'Ik was daar niet van op de hoogte, ik hoorde het gisteren op televisie', zei hij na een ontmoeting met zijn Belgische ambtgenoot Didier Reynders.

Russisch Minister van Buitendlandse Zaken Sergej Lavrov zei verrast te zijn te vernemen dat Donald Trump Jr en de Russische advocate worden beschuldigd van de ontmoeting. Hij vroeg zich af welke dreiging uitgaat van een gesprek tussen een persoon en een advocaat.

Onzin, zei hij. 'Westerse kanalen blijven erover discussiëren. Het is verbazend hoe jullie van een mug een olifant kunnen maken', zei hij nog aan de journalisten, die voor de gezamenlijke persconferentie van Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en Lavrov waren verzameld in het Egmontpaleis in Brussel.

Donald Trump Jr. ontmoette de Russische advocate Natalia Veselnitskaja omdat ze beweerde 'beschadigende informatie' te hebben over Trumps tegenkandidate, de Democrate Hillary Clinton, tijdens de presidentsverkiezingen van vorig jaar.

De Russische minister kreeg ook vragen over de beschuldigingen van Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. 'Dat is een vraag die aan de VS moet worden gesteld', zei hij daarover. 'Telkens we die vraag krijgen, stellen wij de vraag: heeft u feiten? Er is geen enkel feit dat op welke manier dan ook deze beschuldiging zou bevestigen.'

Volgens Lavrov zijn de beschuldigingen van Washington over Russische inmenging bedoeld om het resultaat van de presidentsverkiezing om te keren. Reynders verwelkomde Lavrov woensdag voor een bilaterale ontmoeting in het Egmontpaleis in Brussel.

Daarna gaven ze een persconferentie, waarbij ook enkele Russische journalisten aanwezig waren. Eerder had de Russische minister een gesprek met premier Charles Michel. 'Dit is vitaal voor democratie, stabiliteit en veiligheid', zei de premier daarover op Twitter.

Reynders verwelkomde Lavrov woensdag voor een bilaterale ontmoeting in het Egmontpaleis in Brussel. Daarna gaven ze een persconferentie, waarbij ook enkele Russische journalisten aanwezig waren.

Reynders beklemtoonde daarbij nog eens dat heel belangrijk is om een 'echte dialoog' te hebben. Zo kwamen verschillende internationale kwesties aan bod tijdens hun werkvergadering, zoals de situatie in Libië en in het Midden-Oosten, de conflicten in Syrië en in Oost-Oekraïne. 'We hebben niet hetzelfde standpunt over alle verschillende kwesties', aldus nog Reynders. 'Maar het is belangrijk om een bilaterale discussie te onderhouden.'

Reynders zei ook nog dat Rusland en België handels- en investeringsrelaties hebben. Beide landen zullen bekijken hoe die verder kunnen worden uitgediept. Eerder had de Russische minister een gesprek met premier Charles Michel. 'Dit is vitaal voor democratie, stabiliteit en veiligheid', zei de premier daarover op Twitter. Dinsdag sprak Lavrov nog met de Europese buitenlandverantwoordelijke Federica Mogherini. De EU en Rusland zijn het eens om meer te overleggen over belangrijke thema's in het buitenlandse beleid, op alle niveau's.

Onze partners