Russische leger in staat van paraatheid

26/02/14 om 14:41 - Bijgewerkt op 03/03/14 om 21:51

President Vladimir Poetin heeft het Russische leger de opdracht gegeven de paraatheid van de troepen in het westen van het land, nabij de grens met Oekraïne, te testen.

Russische leger in staat van paraatheid

President Poetin tijdens militaire oefening © Reuters

Het Russische leger voert verschillende militaire oefeningen uit nabij de grens met Oekraïne. Dat meldt het Russische persbureau Interfax. Volgens Reuters houdt Rusland zich zo klaar om militair te reageren op de gebeurtenissen in buurland Oekraïne.

Verrassingsoefening

De verschillende testen vinden plaats in het westelijk district van Rusland, dat grenst aan Oekraïne. Sinds Poetin opnieuw president werd in 2012 heeft hij al vaker zulke verassingsoefeningen aangekondigd. "Het Russische leger moet bij de les blijven", klinkt het. Maar met de gespannen situatie in buurland Oekraïne, lijkt het niet toevallig dat Rusland net nu een oefening houdt, schrijft Reuters. "Rusland rolt de spierballen en wil zijn militaire macht tonen." Volgens de minister van Defensie, Sergei Shoigu zullen de oefeningen tot 3 maart duren.

Sinds president Viktor Janoekovitsj werd afgezet, heeft Poetin geen commentaar meer gegeven over de situatie in Oekraïne. Wel is duidelijk dat hij de overgangsregering afkeurt. Premier Dimitri Medvedev beschreef de situatie als "niet legitiem. Wat er momenteel in ons buurland gebeurt, is gewapende muiterij."

Georgië

Eerder liet de Russische regering verstaan dat ze geen geweld zou gebruiken in Oekraïne, maar volgens premier Medvedev "worden de inwoners bedreigd", dezelfde bewoording die hij in 2008 gebruikte om de Russische inval in Georgië te verantwoorden toen hij president was.

Zowel de Verenigde Staten als verschillende Europese landen hebben Rusland gewaarschuwd voor de consequenties moest Rusland militair tussenkomen in Oekraïne. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners