Russische journalist veroordeeld wegens 'homopropaganda'

01/02/14 om 10:30 - Bijgewerkt om 10:30

Een Russische journalist moet 1.060 euro betalen wegens 'holopropaganda'. President Vladimir Poetin heeft positieve uitlatingen over homoseksualiteit tegen minderjarigen verboden.

Russische journalist veroordeeld wegens 'homopropaganda'

Vladimir Poetin © Reuters

Enkele dagen voor de Olympische Winterspelen in Sotsji van start gaan, krijgt Rusland opnieuw kritiek te verduren van mensenrechtenactivisten nadat een Russische journalist een geldboete kreeg opgelegd wegens 'homopropaganda'. Reporter Andrej Saturin uit Chabarovsk, in het verre oosten van Rusland, werd veroordeeld omdat hij een homoseksuele leraar aan het woord had gelaten die omwille van zijn geaardheid was ontslagen. De journalist moet 50.000 roebel - omgerekend ongeveer 1.060 euro - neertellen.

Jelena Klimova

De veroordeling is voor de organisatie Human Rights First een 'duidelijk signaal dat Rusland niet zinnens is de onderdrukking van de rechten van haar burgers te stoppen'.

De activisten tonen zich daarnaast ook bezorgd over de zaak van de journaliste Jelena Klimova. De 25-jarige Russische heeft op een sociaalnetwerksite een groep opgericht - kinderen-404, waarbij het getal verwijst naar de bekende foutmelding Error 404 of Not Found op het internet - waar jonge homo's en lesbiennes meningen en ervaringen kunnen uitwisselen. 'Indien dat netwerk opgedoekt zou worden, beschikken jonge homoseksuelen over geen enkele plaats meer waar zij openlijk over zichzelf kunnen praten en nuttige adviezen krijgen. Dat zou een ramp zijn', aldus Klimova.

In Rusland zijn positieve uitlatingen over homoseksualiteit tegenover minderjarigen sinds de zomer van 2013 verboden, alle internationale protesten ten spijt.

(Belga)

Lees meer over:

Onze partners