Russische humanitaire missie in Oekraïne ondanks verbod Westen

© Reuters

Rusland en het regime in Kiev zijn het eens geraakt over het toelaten van een humanitaire missie van het Rode Kruis in Oost-Oekraïne. De vraag rijst hoe het Westen, dat Rusland verboden had op welke manier ook aanwezig te zijn in Oekraïne, zal reageren.

Rusland en het regime in Kiev zijn het eens geworden over het toelaten van een humanitaire missie van het Rode Kruis in Oost-Oekraïne. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, gezegd. Dat schrijft persagentschap Ria Novosti.

Lavrov zei te hopen ‘dat het Westen geen stokken in de wielen gaat steken’. De voorbije dagen hadden Westerse landen duidelijk gemaakt dat Rusland op geen enkele manier in Oekraïne aanwezig mag zijn, zelfs niet ‘onder het mom’ van humanitair ingrijpen of humanitaire acties.

Lavrov hoopte voorts dat de actie, onder leiding van het ICRC (Internationaal Comité van het Rode Kruis) ‘in de nabije toekomst’ plaats zal vinden.

De Russische minister had de Verenigde Staten al om medewerking gevraagd voor de hulp van de getroffen bevolking in Oost-Oekraïne. President Barack Obama reageerde daar negatief op.

Ontkenning humanitaire crisis

Obama’s ontkenning van een humanitaire crisis in het Russischtalige gedeelte van Oekraïne werd later bekrachtigd door de Britse premier Cameron en diens Duitse collega Angela Merkel. ‘Indien het waar is dat die drie leiders het eens zijn geworden dat geen humanitaire hulp noodzakelijk is in Oost-Oekraïne omdat alle maatregelen al zouden zijn getroffen, dan kunnen we spreken over een flagrant geval van cynisme’, aldus nog Lavrov.

In het Westen blijft men zich ‘zorgen’ maken over Russische troepenbewegingen aan de grens met Oekraïne en de al sinds maanden verwachte Russische ‘militaire agressie’. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content