Russische dissident Navalny in beroep tegen huisarrest

31/12/14 om 11:54 - Bijgewerkt om 11:54

Russisch oppositieleider Aleksej Navalny gaat in beroep tegen het huisarrest dat hem werd opgelegd na zijn arrestatie bij een - niet toegestane - protestactie van zijn aanhangers.

Russische dissident Navalny in beroep tegen huisarrest

© Reuters

Na de tijdelijke arrestatie van Kremlincriticus Aleksej Navalny in Moskou heeft zijn advocaat beroep aangetekend tegen het huisarrest van de bekende Russische dissident. Dat verklaarde advocaat Vadim Kobzev aan het Russische persagentschap Interfax. Hij vindt de beslissing om Navalny verder onder huisarrest te plaatsen tot de veroordeling van dinsdag van kracht wordt, illegaal en ongegrond.

Tot februari

Ondanks het huisarrest dat hem in een andere zaak was opgelegd, was Navalny na zijn veroordeling dinsdag naar een betoging van zijn aanhangers gegaan. Daarbij werd de 38-jarige opposant opgepakt. De rechtbank wees een klacht van de strafuitvoeringsdienst vanwege schending van het huisarrest van de hand. Volgens die klacht zou Navalny in de cel moeten. Hij werd door de politie naar zijn appartement in de Russische hoofdstad gebracht. Daar blijft hij onder huisarrest tot het vonnis van dinsdag van kracht wordt, wat naar verwachting in februari het geval zal zijn.

1.500 betogers

Bij de spontane, niet toegestane protestactie van zijn aanhangers in het centrum van Moskou zijn volgens mediaberichten ongeveer 250 mensen opgepakt. Ongeveer 70 moesten de nacht in de cel doorbrengen. Volgens de politie namen ongeveer 1.500 mensen deel aan de manifestatie en zijn 100 manifestanten opgepakt.

De Kremlincriticus kreeg dinsdag 3,5 jaar cel met uitstel in een fraudezaak. Hij zou bij verschillende bedrijven, waaronder ook een filiaal van het Franse cosmetisch bedrijf Yves Rocher, voor in totaal meer dan 600.000 dollar geld verduisterd en vervolgens witgewassen hebben. Zijn broer Oleg kreeg een effectieve celstraf van 3,5 jaar. Hij werd ter plekke al aangehouden. De Europese Unie bekritiseerde de rechtszaak als politiek gemotiveerd. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners