Russische diplomaat: 'Als VS sancties opleggen, dan doen we hun financieel systeem crashen'

04/03/14 om 09:56 - Bijgewerkt om 11:58

Rusland dreigt ermee zijn economische afhankelijkheid ten opzichte van de Verenigde Staten 'tot nul' te herleiden als Washington sancties oplegt aan Moskou wegens de situatie in Oekraïne. Dat zegt Sergej Glazjev, een economische adviseur van het Kremlin.

Russische diplomaat: 'Als VS sancties opleggen, dan doen we hun financieel systeem crashen'

De Russische president Vladimir Poetin © Reuters

'We zullen een manier vinden om niet enkel onze financiële afhankelijkheid van de Verenigde Staten terug te dringen, maar we zullen ook groot voordeel halen uit die sancties', zei Glazjev aan het Russische persagentschap Ria Novosti.

Glazjev, die opperde dat Rusland onder andere zou stoppen om dollars te gebruiken voor internationale transacties, voegde eraan toe dat een en ander zou leiden 'tot een crash van het Amerikaanse financiële systeem en finaal zelfs tot het einde van de Amerikaanse dominantie in het wereldwijde financiële systeem.'

Een bron binnen het Kremlin liet inmiddels wel al aan Ria Novosti weten dat Glazjev zich ten persoonlijken titel heeft uitgelaten, en dat het niet gaat om een officieel standpunt van het Kremlin.

Economische en diplomatieke sancties

Zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten dreigen met economische en diplomatieke sancties tegen Rusland als Moskou geen stappen zet om de spanningen op het Oekraïense schiereiland Krim te verminderen. De sancties moeten Rusland isoleren.

Na afloop van een spoedberaad met zijn Europese ambtgenoten suggereerde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) een opschorting van de gesprekken met Rusland over een versoepeling van het visaregime en van andere onderhandelingen.

Hij vernoemde ook 'doelgerichte' sancties, die onder meer betrekking hebben op de inreismogelijkheden en de financiële vermogens van Russische verantwoordelijken.

Onze partners