Russische afweerraketten in Abchazië

11/08/10 om 15:59 - Bijgewerkt om 15:59

De ontplooiing van de raketten komt er kort na de tweede verjaardag van de Georgisch-Russische oorlog.

Rusland zegt dat het afweerraketten heeft geplaatst in Abchazië. De aankondiging komt er enkele dagen na een bezoek van de Russische president Dmitri Medvedev aan de afvallige Georgische regio.

Volgens de BBC gaat het om S-300 luchtafweerraketten. De Georgische regering, die de onafhankelijkheid van Abchazië weigert te erkennen, zegt bezorgd te zijn over het initiatief.

Rusland erkende die onafhankelijkheid in 2008 nadat het in augustus van dat jaar een korte oorlog won tegen Georgië over Zuid-Ossetië, een andere opstandige regio.

In een verklaring die werd vrijgegeven door de Russische regering
zegt luchtmachtopperbevelhebber en generaal Alexander Zelin dat de raketten de bescherming tegen vliegtuigen op het grondgebied van Abchazië en Zuid-Ossetië tot doel hebben.

Bezorgdheid

De Georgische vice-premier Temur Yakobashvili verklaarde in een reactie dat de stap niet alleen bij Georgië, maar ook bij de NAVO tot bezorgdheid zou moeten leiden.

De ontplooiing van de raketten komt er kort na de tweede verjaardag van de Georgisch-Russische oorlog. Die is door Rusland aangegrepen om haar banden met Abchazië en Zuid-Ossetië te benadrukken.

Tijdens zijn recent bezoek aan Abchazië heeft Medvedev de Russische steun voor de onafhankelijkheid van de regio herhaald. Hij beloofde ook meer financiële hulp.

Onze partners