Russisch parlement overweegt annexatie van Oost- door West-Duitsland te veroordelen

Narisjkin en Brasseur © Belga Image

Het Russische parlement overweegt een voorstel van de Communistische Partij om in een resolutie de ‘annexatie’ van Oost- door West-Duitsland te veroordelen. Het initiatief is een reactie op de Europese veroordeling van de ‘annexatie’ van de Krim bij Rusland.

Sergej Narisjkin, de voorzitter van de Doema, heeft aan de commissie Buitenlandse Zaken gevraagd om te bestuderen of er een resolutie kan worden aangenomen waarin de ‘annexatie’ van Oost- door West-Duitsland kan worden veroordeeld.

Krim

Het gaat om een initiatief van Nikolaj Ivanov, een verkozene van de Communistische Partij, dat geldt als ’tegenmaatregel’ naar aanleiding van de uitspraken van Anne Brasseur, de voorzitter van Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa. De Luxemburgse politica had vorig jaar namelijk over een ‘annexatie’ gesproken op het moment dat Rusland de controle overnam over de Krim, een schiereiland dat voorheen aan Oekraïne toebehoorde.

Dat gebeurde nadat de lokale bevolking zich in een referendum met een overtuigende meerderheid van bijna 97 procent uitgesproken had voor aanhechting bij Rusland. Het Westen verwierp de uitslag van die volksraadspleging.

‘In tegenstelling tot de Krim, werd er in de DDR geen referendum gehouden’, stelt Ivanov. ‘Als de aanhechting van de Krim bij Rusland als een annexatie beschouwd wordt, dan kan je stellen dat de DDR geannexeerd werd door de BRD’, volgt parlementsvoorzitter Narisjkin, die benadrukt dat Moskou niet te vinden is voor ‘een logica die meet met twee maten en twee gewichten’.

Berlijnse Muur

Oost- en West-Duitsland herenigden zich in 1990, een jaar na de val van de Berlijnse Muur. De eenmaking werd toen expliciet goedgekeurd door de westerse grootmachten en de toenmalige Sovjet-Unie. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content