Russisch oppositieleider Navalny wil president worden

Alexei Navalny © BELGAIMAGE

Drie jaar geleden werd hij tweede in de burgemeestersverkiezingen in Moskou.

De Russische oppositieleider Alexei Navalny heeft zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen van maart 2018 aangekondigd. Dat deed hij in een dinsdag gepubliceerde videoboodschap. ‘Ik ga deze verkiezingen tegemoet met een programma zich toelegt op het rechtvaardig en modern maken van Rusland’, luidt het. Volgens Navalny zijn de machthebbers er al zeventien jaar en hebben ze geen oor meer naar kritiek.

Navalny kwam drie jaar geleden al op bij de burgemeestersverkiezingen in Moskou en werd daarbij verrassend tweede met 27 procent van de stemmen. Daarna werd hij veroordeeld voor corruptie waardoor hij zich niet meer verkiesbaar kon stellen voor openbare ambten. Volgens tegenstanders ging het om een politiek gemotiveerd proces. Vorige maand kreeg hij zijn rechten echter terug nadat hij gelijk kreeg in beroep voor het hooggerechtshof.

President Poetin heeft nog niet gezegd dat hij meedoet, maar dat wordt wel verwacht. Het zou zijn vierde termijn als president worden. Tussen de tweede en derde termijn was hij vier jaar premier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content