Russisch militair vliegtuig 'nadert tot 3 meter' van Amerikaans spionagetoestel

07/09/16 om 23:34 - Bijgewerkt op 08/09/16 om 00:01

In de marge van Russische manoeuvres zijn militaire vliegtuigen van de VS en Rusland elkaar boven de Zwarte Zee gevaarlijk dicht genaderd. Een Russisch gevechtsvliegtuig van het type Suchoi Su-27 heeft een Amerikaans verkenningstoestel 19 minuten lang begeleid.

Russisch militair vliegtuig 'nadert tot 3 meter' van Amerikaans spionagetoestel

Archiefbeeld van een vliegdemonstratie met twee Sukhoi Su-27 toestellen © REUTERS

Dat maakte het Amerikaans ministerie van Defensie, het Pentagon, in een mededeling bekend.

De Suchoi Su-27 heeft het Amerikaans verkenningsvliegtuig 19 minuten lang begeleid. De Russische piloot vloog eerst op 9 meter van het Amerikaanse toestel maar naderde vervolgens tot 3 meter, aldus de mededeling, "wat beschouwd wordt als onveilig en niet professioneel".

"Deze acties kunnen potentieel tot een onnodige escalatie tussen de landen leiden, en kunnen uitmonden in een misrekening of ongeval met ernstige kwetsuren of dood".

Het toestel, aldus het Pentagon, bevond zich de hele tijd in het internationaal luchtruim.

'Geen identificatie'

Het Russische ministerie van Defensie in Moskou sprak van verschillende Poseidon-toestellen van de Amerikaanse marine. Ze waren volgens woordvoerder Igor Konasjenkov tot tweemaal toe met uitgeschakelde elektronische identificatiemiddelen het Russische luchtruim genaderd om de militaire manoeuvres met de naam Kawkas 2016 in Zuid-Rusland te kunnen gadeslaan. Daarom, zei hij, stegen van de luchtmachtbasis Belbek op de Krim enkele onderscheppingstoestellen op. De Russische piloten hielden zich aan de internationale regels, aldus Konasjenkov.

Volgens de Russen voeren de Amerikanen steeds meer spionagevluchten uit.

(Belga/RR)

Onze partners