'Russisch militair konvooi rijdt Oekraïne binnen'

15/08/14 om 04:27 - Bijgewerkt om 12:08

Terwijl de Russische humanitaire hulp voor Oost-Oekraïne niet over de grens komt, reed een Russisch militair konvooi met 23 voertuigen door een gat in de prikkeldraad Oekraïne binnen. Dat observeerden journalisten van The Guardian en The Daily Telegraph. De Russische veiligheidsdienst ontkent.

'Russisch militair konvooi rijdt Oekraïne binnen'

Het Russisch hulpkonvooi, stilstaand. © Reuters

Shaun Walker, journalist bij de Britse krant The Guardian, zag hoe het konvooi aan de grens tot stilstand kwam. Hij telde 23 gepantserde voertuigen (APC's, bewapende transportvoertuigen), brandstofwagens en andere logistieke voertuigen, alle voorzien van Russische nummerplaten.

Volgens The Guardian wachtte het konvooi tot het donker werd om via een binnenweg langs een gat in de grensafsluiting Oost-Oekraïne binnen te rijden. Het gebied wordt gecontroleerd door pro-Russische rebellen.

Walker kon zo vaststellen en op foto vastleggen wat al langer door partijdige bronnen wordt beweerd: dat er Russische militairen actief zijn op Oekraïnse bodem.

Intussen zijn Oekraïense douaniers en grenswachten vrijdag begonnen met de inspectie van het Russisch humanitair konvooi, op Russisch grondgebied. Dat deelde de Oekraïense legerwoordvoerder Leonid Matioechin mee. "De inspectie is begonnen om 10 uur aan de grenspost Donetsk (in Rusland, niet te verwarren met de Oekraïense gelijknamige stad, red). Aan Oekraïense zijde nemen 59 vertegenwoordigers deel: 41 grenswachten en 18 douaniers. De lading zal daarna naar Loehansk gaan", verduidelijkte hij.

"Ironisch", noemt Walker het: de humanitaire hulp staat stil omdat men vreest dat er militair spul in de vrachtwagens zit, maar tegelijk gaat onbetwistbaar militair materiaal ongemoeid de grens over. De Russische veiligheidsdienst FSB wijst die berichten van de hand.

Oekraïne vreest dat het konvooi militaire bevoorradingen voor de rebellen bevat. Die beschuldiging verwierp Moskou, meldt de Britse openbare omroep BBC.

(Belga/BO/RR)

Lees meer over:

Onze partners