Russisch leger in Oekraïne: verborgen graven, verborgen gewonden

16/09/14 om 02:41 - Bijgewerkt om 02:41

Steeds meer signalen uit Rusland wijzen op een uitvoerige betrokkenheid van het Russisch leger in Oost-Oekraïne. Maar wie erover praat, krijgt slaag of wordt verguisd.

Russisch leger in Oekraïne: verborgen graven, verborgen gewonden

Russische soldaten laden een tank op een truck, nabij de grens met Oekraïne © Reuters

In de Canadese krant Globe and Mail geeft speciaal verslaggever Mark MacKinnon een overzicht van de schuivende posities van het Kremlin, dat lang helemaal ontkende dat er Russische troepen in Oekraïne vochten. Satellietbeelden waarover de VS beschikten, wezen anders uit, paar president Vladimir Poetin bleef in alle toonaarden ontkennen. Hij verweet de tegenpartij oneerbare praktijken.

Vervolgens, toen twee Britse journalisten vaststelden en op foto vastlegden dat een Russisch konvooi de grens overstak, gaf men toe dat er enkele grensoverschrijdingen waren geweest, maar die gebeurden "per ongeluk", als wegvergissing of zo.

Nu komt van de andere kant van de grens langzaamaan bevestiging van vrij grootschalige Russische militaire betrokkenheid.

Eerst maakte de organisatie Moeders van Soldaten gewag van honderd gewonde soldaten, die in een ziekenhuis in Sint-Petersburg werden of worden verzorgd, na terugkeer van een onbekend slagveld. Onder verstaan na terugkeer uit Oekraïne.

De vrouw die melding maakte van de honderd gewonden werd prompt in de staatspers verguisd als "buitenlandse agent".

Graven

Recenter ontstond commotie rond graven in de Russische stad Pskov.

Pskov ligt op 1.000 km van Oekraïne, tegen de grens met de Baltische staten. Het is de thuisbasis voor een elite-eenheid van het leger, de 76ste Divisie.

Het gerucht wil dat doden van de Divisie de voorbije weken op het kerkhof van Pskov zijn begraven.

De begraafplaats wordt door militairen bewaakt en journalisten die het gerucht kwamen checken werden bruut weggestuurd.

Meer, het regionaal parlementslid, lid van de oppositie, Lev Shlosberg, die de journalisten had getipt (hij had een soldaat van de Divisie zien begraven en vroeg zich af wat er aan de hand was) werd zodanig in mekaar geslagen dat hij twee weken later nog altijd vanuit het ziekenhuis met de buitenwereld mailt.

Het Kremlin heeft de officiële versie intussen opnieuw bijgestuurd: er is nog altijd geen aanwezigheid van het Russisch leger in Oekraïne maar er zijn wel Russische vrijwilligers gaan vechten, "helden".

Die versie wordt tegengesproken door de organisatie Moeders van Soldaten, die weet heeft van soldatencontracten die hernieuwd worden met de duidelijke boodschap dat er in Oekraïne gevochten zal moeten worden.

(RR)

Lees meer over:

Onze partners