Rusland zoekt groenten en fruit nu in Azië

28/08/14 om 17:12 - Bijgewerkt om 17:12

De Russische minister van Economische Ontwikkeling Alexei Ulyukayev heeft een oproep gedaan aan tien Aziätische landen om de uitvoer van landbouwproducten naar Rusland op te krikken. Rusland wil zo het eigen embargo van groenten en fruit uit Europa en de VS opvangen.

Rusland zoekt groenten en fruit nu in Azië

© Reuters

Ulyukayev deed de oproep vandaag tijdens een ontmoeting in Myanmar met vertegenwoordigers van de Associatie van Zuid-Oost Aziatische Naties (ASEAN). Daartoe behoren onder meer de Filipijnen, Indonesië, Maleisië en Thailand behoren.

'Ik wil graag uw aandacht voor de mogelijkheden die zich voor ASEAN-landen ontwikkelen om landbouwproducten naar Rusland uit te voeren, met name verse groenten en fruit', zei hij volgens het Russchische staatspersbureau Itar-Tass.

'We kennen de hoge standaarden voor landbouwproducten in uw landen en we zullen export uw producten verwelkomen in Rusland, ook als het gaat om noten, runds- en varkensvlees en gevogelte'.

Investeringen

De minister wees erop dat de handel tussen Rusland en de ASEAN-landen vorig jaar afklokte op 17,5 miljard dollar. 'Dit jaar hebben we dat al overtroffen, en we verwachten een stijging met 6 procent tegen het einde van dit jaar', zei hij.

Ulyakayev voegde eraan toe dat Moskou meer wil investeren in de Aziatische landen.

Boycot

Rusland is op zoek naar nieuwe producenten van landbouwproducten omdat het de import van vlees, vis, zuivel, fruit en groenten verbood uit de VS, de Europese Unie, Canada, Australië en Noorwegen. Het embargo is een vergelding voor de sancties die het Westen oplegde naar aanlading van de gebeurtenissen in Oekraïne. (IPS)

Lees meer over:

Onze partners