Rusland waarschuwt voor reactie bij nieuwe Europese sancties

06/09/14 om 15:25 - Bijgewerkt om 15:25

Rusland zal reageren op nieuwe economische sancties van de Europese Unie, waarschuwt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou na het principeakkoord dat Europa vrijdag aankondigde.

Rusland waarschuwt voor reactie bij nieuwe Europese sancties

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov © REUTERS

'Als de sancties van de nieuwe lijst van de Europese Unie effectief worden, zal er zonder twijfel een reactie volgen van onze kant', verklaarde het ministerie in een persbericht.

De ambassadeurs van de EU-landen kwamen vrijdag in Brussel tot een akkoord om een nieuwe rits maatregelen te nemen tegen Rusland, dat ervan beschuldigd wordt direct betrokken te zijn in het dodelijke conflict in het oosten van Oekraïne.

Wapenstilstand

Moskou uitte kritiek op het feit dat de EU een beslissing nam over nieuwe sancties, die vanaf maandag nog formeel moeten goedgekeurd worden, terwijl vrijdag in Minsk een staakt-het-vuren was aangekondigd tussen de loyalistische en opstandelijke troepen.

'De Europese Unie (...) stuurt in de feiten een teken van directe steun aan de oorlogspartij in Kiev, die niet tevreden is met het resultaat van de ontmoeting in Minsk', aldus het ministerie. 'In plaats van koortsachtig te zoeken naar middelen om de economie van haar lidstaten en Rusland te treffen, zou de Europese Unie beter de economische heropleving in de regio Donbas (het Donetsbekken in het oosten van Oekraïne, red) steunen'.

Schending

De machthebbers in Kiev en de rebellen in het oosten van Oekraïne beschuldigen intussen elkaar ervan het staakt-het-vuren, dat vrijdagavond om 17 uur Belgische tijd is ingegaan, geschonden te hebben.

Het staakt-het-vuren moet een einde maken aan een conflict van bijna vijf maanden, waarbij 2.600 doden vielen. Een half miljoen mensen sloegen op de vlucht of werden ontheemd. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners