Rusland vuurt 'waarschuwingsschoten' af richting Turkse vissersboot

13/12/15 om 13:55 - Bijgewerkt om 14:28

Rusland heeft laten weten dat een van zijn oorlogsschepen waarschuwingsschoten gelost hebben in de richting van een Turks schip 'om een botsing te voorkomen'. De verhouding tussen beide landen is erg gespannen sinds Turkije een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht schoot.

Rusland vuurt 'waarschuwingsschoten' af richting Turkse vissersboot

Archiefbeeld van een boot van het Russisch leger. © AFP

De Turkse boot naderde tot op 600 meter het Russische schip, klinkt het in een verklaring van het Russische ministerie van Defensie. Na de waarschuwingsschoten, waarvoor lichte wapens gebruikt werden, veranderden de Turken van koers.

De Turkse militaire attaché in Moskou is op het matje geroepen door het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Al enkele weken lopen de spanningen tussen Turkije en Rusland hoog op. Aanleiding was een Russisch jachtvliegtuig dat door de Turken werd neergeschoten vlak bij de grens tussen Syrië en Turkije. Volgens de Turken had Rusland zich in het Turkse luchtruim begeven. Sindsdien zijn de relaties tussen beide landen erg gespannen, met forse verklaringen over en weer tussen de Russische president Poetin en de Turkse president Erdogan.

Zondag raakte ook bekend dat het Turkse leger zijn personeel verbiedt om naar Rusland op vakantie te gaan. Volgens de Turkse stafchef gaat het om een "voorzorgsmaatregel".

(JH)

Lees meer over:

Onze partners