Rusland vraagt respect voor uitslagen van referenda in Oost-Oekraïne

12/05/14 om 09:06 - Bijgewerkt om 12:11

Bij de omstreden referenda in de Oost-Oekraïense regio's Donetsk en Loehansk heeft een overgrote meerderheid voor onafhankelijkheid gestemd. Dat zeggen de pro-Russische separatisten die de stembusgang organiseerden. De regering in Kiev, de EU en de VS erkennen de uitslag niet. Rusland roept op om gevolg te geven aan de resultaten.

Rusland vraagt respect voor uitslagen van referenda in Oost-Oekraïne

Kiezer in Donetsk © AFP

In de regio Donetsk stemde volgens de door de rebellen in het leven geroepen kiescommissie 89 procent voor, in Loehansk was dat zelfs 96 procent.

Pro-Russische separatisten melden dat in Krasnoarmejsk, een stad van 65.000 inwoners ten westen van Donetsk, twee mensen zijn gedood door Oekraïense soldaten, maar verder zijn er geen berichten van geweld.

Niet erkennen

Volgens waarnemers ter plaatse waren er geen aparte stemhokjes en ook geen kieslijsten. De regering in Kiev, die zelf het resultaat is van een staatsgreep, noemt de referenda een 'criminele farce' georganiseerd door Rusland. Ook de Europese Unie en de Verenigde Staten noemen de volksraadplegingen illegaal en weigeren de uitkomst te erkennen.

Rusland laat weten dat het de uitslagen van de referenda respecteert en dat het rekent op een dialoog tussen de separatistische rebellen en de Oekraïense regering. Het Kremlin roept Kiev op om de resultaten op een beschaafde en geweldloze manier in beleid om te zetten. 'Alle bemiddelingspogingen zijn welkom om zo'n dialoog op te starten, ook de OVSE-manier,' luidt het in een persbericht.

President Vladimir Poetin had vorige week nog tevergeefs opgeroepen om de referenda uit te stellen in het belang van de dialoog tussen Rusland en het Westen.

Meer sancties

De EU-buitenlandministers komen vanochtend in Brussel bijeen om te praten over verdere sancties tegen Rusland.

De lijst met Russische mensen die een inreisverbod krijgen en wiens rekeningen geblokkeerd worden, zou uitgebreid kunnen worden. Naar verluidt zouden ook organisaties en bedrijven aan die lijst kunnen worden toegevoegd.

Lees meer over:

Onze partners