Rusland voert zenuwoorlog: ‘Barack Obama heeft rode lijn overschreden’

© Reuters

In Rusland heeft de Doema, het Russische parlement, unaniem het verzoek van president Vladimir Poetin goedgekeurd om militairen naar Oekraïne te sturen. De Russische Senaat zal ook aan Poetin vragen om de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten terug te roepen.

De nieuwe pro-Russische leider van het Oekraïense schiereiland Krim vroeg Rusland om militaire versterking. Het verzoek van Poetin aan de doema was slechts een formaliteit want Rusland is al volop bezig zijn greep op de Krim te versterken. Zo zou Rusland volgens het Oekraïense ministerie van Defensie recentelijk 6.000 man extra naar de Krim hebben gestuurd. Poetin wil de etnische Russen en het personeel van de Russische legerbasis op de Krim beschermen.

‘Obama heeft Russische bevolking vernederd’

De Russische Senaat zal aan Poetin ook vragen om de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten terug te roepen. De vice-senaatsvoorzitter Joeri Vorobev zei dat de Amerikaanse president Barack Obama een ‘rode lijn’ heeft overgestoken ‘door de Russische bevolking te vernederen’ toen hij vrijdag had verklaard dat elke Russische interventie in Oekraïne een ‘prijs’ zou kosten.

De Krim, een Oekraïens schiereiland in de Zwarte Zee en de Zee van Azov, is onderdeel van Oekraïne maar pro-Russisch gezind. Het gebied heeft nu al veel autonomie en er wonen veel Russen. De bevolking kant zich fel tegen de nieuwe regering in de Oekraïense hoofdstad Kiev. In Simferopol, de hoofdstad van de Krim, patrouilleren tientallen gewapende mannen. En in Sebastopol, de havenstad van de Krim, ligt de Russische Zwarte Zeevloot.

Sinds de wijziging van zijn militaire doctrine in 2010 kan Rusland zijn leger in het buitenland overigens gemakkelijker inzetten dan voorheen. Vroeger waren bijvoorbeeld zelfverdediging, de antiterreurstrijd of het invullen van internationale afspraken daar dwingende vereisten voor.

Georgië

In de doctrine staat onder andere: “De tussenkomst van de strijdkrachten en andere troepen is gerechtvaardigd voor de vrijwaring van de veiligheid van zijn burgers, die zich buiten de grenzen van de Russische Federatie ophouden, in overeenstemming met de algemeen erkende principes en normen van het Volkenrecht en de internationale verdragen van de Russische Federatie”.

De wijziging was een gevolg van de oorlog in de zuidelijke Kaukasus tegen Georgië in 2008. Toen gaf Rusland als reden voor het offensief tegen de buren ook aan dat het zijn staatsburgers in de afvallige regio Zuid-Ossetië moest beschermen. Het argument lokte internationaal de vrees uit dat Moskou met dit voorwendsel op elk moment zijn strijdkrachten buiten Rusland kan inzetten. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content