Rusland voert visumplicht voor Turken terug in

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov © REUTERS

Rusland gaat de visumplicht voor Turken opnieuw invoeren. Het besluit is een nieuwe represaillemaatregel tegen Ankara na het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig.

Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, vrijdag aangekondigd. Het is een nieuwe maatregel tegen Turkije na het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig. De Turkse president Tayyip Recep Erdogan weigert ondertussen halsstarrig enige excuses aan te bieden. De visumplicht wordt op 1 januari van kracht, zei Lavrov op een gezamenlijke persconferentie met zijn Syrische ambtgenoot Walid Mouallem.

Rusland bereidt ondertussen ook enkele economische sancties voor na de “daad van agressie” van Turkije. De maatregelen gaan over handelsbetrekkingen en investeringen, maar ook over het gebruik van arbeidskrachten, het toerisme, het luchtverkeer of culturele evenementen. Dat legde regeringsleider Dmitri Medvedev uit tijdens een ministerraad die werd uitgezonden op televisie.

Medvedev vroeg de regering een pakket maatregelen samen te stellen op economisch en cultureel vlak als reactie op de Turkse agressie. “Ik stel voor dat dit alles over twee dagen klaar is, zodat we zo snel mogelijk kunnen overstappen naar de nodige procedures”.

Zonder op details in te gaan, liet hij verstaan dat gezamenlijke projecten kunnen geannuleerd worden, verplaatsingen van Turkse vliegtuigen in het Russische luchtruim beperkt worden net zoals die van Turkse schepen in de Russische territoriale wateren. Ook het gebruik van Turkse arbeidskrachten in Rusland kan aan banden gelegd worden.

Verscherping controles

Moskou verscherpte ook al de controles op voedselproducten en levensmiddelen die vanuit Turkije worden geïmporteerd. In een communiqué verwijst het Russische ministerie van Landbouw naar “herhaaldelijke schendingen van de Russische gezondheidsnormen door de Turkse producenten”. De Russen maken onder andere gewag van de aanwezigheid van “verboden en schadelijke substanties” en te hoge dosissen van pesticiden en nitraten.

De regering heeft daarom het bevoegde agentschap de opdracht gegeven om de controles te verscherpen en “aanvullende inspecties te organiseren aan de grens en op de Turkse productieplaatsen”. Turkije voert veel fruit en groenten uit en is een belangrijke leverancier voor Rusland.

De drastische beslissingen komen er nadat Turkse F-16’s dinsdag een Russisch vliegtuig van het type Su-24 neerhaalden, die terugkeerde van een gevechtsoperatie. Ankara beweert dat het toestel in zijn luchtruim vloog en dat de piloten “tien keer in vijf minuten” werden gewaarschuwd, terwijl Moskou zegt dat het boven Syrisch grondgebied vloog en niet werd gewaarschuwd vooraleer het door een Turkse raket werd getroffen. Een van de twee piloten werd gedood toen hij nog aan zijn parachute bengelde, aldus Moskou. De tweede kon naar zijn basis terugkeren na twee reddingsoperaties, waarbij een Russische soldaat werd gedood.

Rusland wordt er al jaren regelmatig van beschuldigd dat het zijn toevlucht neemt tot dergelijke beslissingen in functie van zijn geopolitieke situatie. Zo geldt er sinds de zomer van 2014 een Russisch embargo op de meeste voedingsmiddelen die worden ingevoerd uit Westerse landen die Moskou hebben gesanctioneerd wegens de Oekraïense crisis. (Belga/MVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content