Rusland vindt standpunt Londen ‘absoluut onverantwoord’

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov © REUTERS

President Vladimir Poetin zal persoonlijk een keuze maken uit vergeldinsmaatregelen die het best corresponderen met de Russische belangen.

Het Kremlin heeft uitgehaald naar het ‘absoluut onverantwoord’ standpunt van Londen nadat premier Theresa May sancties tegen Rusland heeft bekendgemaakt tengevolge van de vergiftiging in Salisbury van de vroegere Russische spion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia. Vergeldende maatregelen zullen ‘zoveel mogelijk’ de Russische belangen dienen.

‘Het standpunt van de Britten lijkt ons absoluut onverantwoord in het licht van diplomatieke relaties, alsmede de uiteindelijke doelstellingen en inzet van een echt onderzoek en het zoeken naar de mensen die achter dit zitten, en vanuit het standpunt van schending van het internationaal recht door de Britten, wat duidelijk is’, zei tegenover de pers Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov. De woordvoerder voegde eraan toe dat zijn land ‘perplex’ is omtrent het Britse standpunt en dit ‘niet begrijpt’.

De beschuldigingen zijn ‘ongegrond’. Hij voegde eraan toe dat er ‘aanwijzingen van provocatie’ zijn in de vergiftigingszaak. Het betichten van Moskou gebeurde immers al alvorens bekend werd welk zenuwgif was gebruikt.

Vergeldingsmaatregelen

President Vladimir Poetin zal persoonlijk een keuze maken uit vergeldinsmaatregelen die het best corresponderen met de Russische belangen, aldus de Kremlinwoordvoerder. Die maatregelen komen er ‘kortelings’.

Minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft tegenover het persbureau Ria Novosti gezegd dat Moskou ‘stellig’ snel Britse diplomaten zal uitwijzen. ‘Beleefd als we zijn zullen wij eerst onze Britse tegenpartij inlichten’ over de vergeldingsmaatregelen, zei het hoofd van de Russische diplomatie ook.

De Franse president Emmanuel Macron zei dat zijn land ‘in de komende dagen’ maatregelen zal bekendmaken. Frankrijk veroordeelt ‘op de meest krachtdadige manier’ de vergiftiging ‘waarrond alles doet denken dat de verantwoordelijkheid aan Rusland toe te schrijven valt’.

De vergiftiging is ‘een onwettig gebruik van geweld door de Russische staat tegen het Verenigd Koninkrijk’. Het gaat om het eerste gebruik van zo’n gif op NAVO-grondgebied, sinds de oprichting van de verdragsorganisatie, zei Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO.

Het gebruikte gif is volgens Stoltenberg een van de meest toxische ooit ontwikkeld. ‘Dit is onaanvaardbaar en heeft geen plaats in de geciviliseerde wereld’, aldus de secretaris-generaal. De lidstaten van de verdragsorganisatie drukten hun solidariteit met het Verenigd Koninkrijk uit. ‘Ze hebben hun steun aangeboden bij het lopende onderzoek en roepen Rusland op om de Britse vragen te beantwoorden’, aldus Stoltenberg.

Hij ontmoet volgende week de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson. De NAVO staat klaar om Londen steun te leveren, maar Stoltenberg benadrukte het belang om gepast te reageren. Hij zei ook dat er geen vraag is om artikel 5 in te roepen. Dat artikel bepaalt dat een aanval op een lidstaat een aanval op alle NAVO-leden inhoudt. Volgens de topman van de NAVO is de vergiftiging gebeurd tegen een achtergrond van ‘een patroon van roekeloos gedrag door Rusland de afgelopen jaren, zoals de illegale annexatie van de Krim en de militaire steun aan separatisten in Oost-Oekraïne’

. Stoltenberg wees er nog op dat Rusland het leger de afgelopen jaren moderniseerde en nieuwe wapens ontwikkelde, waaronder enkele met nucleaire mogelijkheden. Het vervagen van de lijn tussen nucleaire en conventionele wapens verlaagt volgens hem nog de drempel om die wapens in te zetten. De NAVO-baas beklemtoonde echter ook geen nieuwe Koude Oorlog, geen nieuwe wapenwedloop te willen. ‘Dat is te duur, te gevaarlijk en in niemands belang’, aldus Stoltenberg. De dialoog met Rusland wordt ook voortgezet. Een ‘moeilijke dialoog, maar belangrijk om de transparantie te verhogen en de risico’s te verlagen’.

Partner Content