Rusland veroordeelt Europees olie-embargo tegen Syrië

03/09/11 om 16:38 - Bijgewerkt om 16:38

De Europese Unie hoopt met economische sancties het regime van Bashar al-Assad te breken. Rusland is alvast niet te spreken over het afgekondigde Europese olie-embargo tegen Syrië.

Rusland veroordeelt Europees olie-embargo tegen Syrië

© Reuters

De Europese Unie zal de druk op Syrië blijven opvoeren, nadat het vrijdag al een embargo op Syrische olie heeft ingevoerd. Dat heeft EU-hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid Catherine Ashton zaterdag gezegd. De aankoop, import en vervoer van olie en andere petroleumproducten uit Syrië is sinds vrijdag verboden, zo hebben de lidstaten van de EU beslist. Met het embargo willen ze het regime van Bashar al-Assad onder druk zetten, dat de manifestanten in de straten van Syrië genadeloos neerslaat. "Het doel van het embargo is de politieke druk op te voeren", zei Catherine Ashton zaterdag in Polen, waar ze voor overleg samenzit met de Europese buitenlandministers. "We willen het bloedvergieten stoppen en ervoor zorgen dat het Syrische volk zijn ambities kan waarmaken".

Rusland niet opgetogen

Rusland is niet te spreken over het Europese olie-embargo tegen Syrië. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zaterdag laten verstaan. "Wij hebben altijd gezegd dat eenzijdige sancties tot weinig goeds leiden. Ze verhinderen een gemeenschappelijke aanpak van een crisis", zo luidde de reactie van minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zaterdag.

Verenigde Staten reageren tevreden

In tegenstelling tot Rusland juichen de Verenigde Staten de beslissing van de Europese Unie om voorlopig geen olie meer in te voeren uit Syrië en nog andere sancties te nemen in verband met de Syrische repressie van de betogingen voor democratie, toe. "Verkoop van olie is een belangrijke bron van inkomsten. Bijgevolg zal het verbod een directe impact hebben op de mogelijkheden van het bewind om zijn gewelddadige optreden tegen vreedzame protestbetogers te financieren", zei woordvoerster Victoria Nuland van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. (Belga/INM)

Onze partners