Rusland trekt troepen samen aan Oekraïense grens

13/03/14 om 23:12 - Bijgewerkt om 23:12

Duizenden Russische soldaten, artilleriestukken en gevechtshelikopters verzamelen zich vlakbij Oost-Oekraïne. Officieel doen ze dat voor oefeningen. De Krim stemt donderdag over aansluiting bij Rusland.

Rusland trekt troepen samen aan Oekraïense grens

Een Russisch konvooi in de Krim (Oekraïne). © BELGAIMAGE

De regio's waar de Russische oefeningen doorgaan, zijn de Koersk, Belgorod en Rostov, binnen makkelijke bereik van Oekraïense steden als Donetsk en Kharkiv, en Tambov, iets verder.

Volgens de het Russische ministerie van Defensie namen aan de manoeuvres 8500 artillerietroepen met kanonnen, raketlanceerders en antitankwapens deel. Ook 1500 paracommando's zoude in de regio van Rostov gedropt. Amateurbeelden tonen Russische pantserkonvooien in Lopan, een grensplaatsje op 45 kilometer van Donetsk.

De oefeningen komen er aan de vooravond van het referendum in de Krim, het door vermoedelijk Russische, gemaskerde troepen bezette Oekraïense schiereiland in de Zwarte Zee. Daar moeten mensen zondag stemmen over aansluiting bij Rusland. De Oekraïense interimregering in Kiev, daarin gesteund door de VS en de EU, noemt dat referendum illegaal.

Extra jagers

In Oost-Oekraïne is de toestand in afwachting van het referendum onrustig. Onze verslaggeefster ter plaatse Joanie De Rijcke meldt vanuit Donetsk dat daar een dode viel bij een confrontatie tussen pro- en anti-Russische betogers.

De Russische president Vladimir Poetin heeft al laten horen dat hij zich gereed houdt om de etnische Russen in Oost-Oekraïne desnoods militair te beschermen. Internationale waarnemers en journalisten merken echter niks van de onrechten die de Russische Oekraïners volgens Poetin worden aangedaan.

De Navo stuurde de afgelopen week extra gevechtsvliegtuigen naar Polen en de Baltische Republieken om te patrouilleren aan de grenzen met Rusland en Oekraïne. Een Amerikaanse oorlogsbodem is naar de Zwarte Zee gevaren, officieel voor een al langer geplande routinemissie.

Merkel dreigt

De Duitse kanselier Angela Merkel waarschuwde in de Bundestag (het Duitse parlement duidelijk) voor "Massieve economische en politieke schade" voor Rusland als het in Oekraïne op het inegslagen pad voortgaat. "De territorial ingetriteit van Oekraïne kan niet in vraag egsteld wordenb", zei ze.

Duitsland is de grootste Europese handelspartner van Rusland. Het land was tot nog toe terughoudend over sancties tegen Rusland. Merkel maakt echter duidelijk dat haar geduld stilaan op is.

Als Rusland niet dringend ernstig naar een diplomatieke oplossing begint te zoeken, zal Duistland zich aansluiten bij economische sancties vanweg de EU, het bevriezen van Russische tegeoden en een inreisverbod voor Russische kopstukken, zei Merkel.

"Als Rusland niet van koers verandert, zal dat niet alleen voor Oekraïne catastrofale gevolgen hebben."

Onze partners