Rusland tegen militaire interventie in Libië

08/03/11 om 09:21 - Bijgewerkt om 09:21

Een no-flyzone boven Libië, zoals Frankrijk en Groot-Brittannië willen, lijkt in de VN-Veiligheidsraad dan ook op een Russisch njet te zullen stoten.

Rusland tegen militaire interventie in Libië

© Salvatore Di Nolfi/EPA

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov heeft zich uitgesproken tegen een militaire inmenging in het Libische conflict. Een no-flyzone boven Libië, waarover Frankrijk en Groot-Brittannië aan een gezamenlijk voorstel werken, lijkt in de VN-Veiligheidsraad dan ook op een Russisch njet te zullen stoten.
Maandag schaarde de Arabische Liga zich al achter het voorstel om een no-flyzone boven Libië in te stellen.

Een groot aantal (westerse) landen is voorstander van zulke ingreep, maar vindt dat daarvoor een VN-mandaat nodig is. Binnen de VN ijveren met name Frankrijk en Groot-Brittannië voor de no-fly zone.

Merkwaardig genoeg bestaat vooral verzet tegen zo'n vliegverbod in de VS. Vorige week hadden zowel minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton als minister van Defensie Robert Gates daar vraagtekens bij geplaatst.

Een no-fly zone instellen betekent dat eerst het Libische luchtafweergeschut moet vernietigd worden, argumenteerde Gates. Dat komt dus neer op (internationale) bombardementen om (Libische) bombardementen te voorkomen. Met of zonder VN-mandaat blijft het afdwingen van een luchtverbod een daad van militaire agressie.

Zondag had ook de stafchef van het Witte Huis, Bill Daley, zich sceptisch getoond. "Veel mensen praten over een no-fly zone alsof het om een videospelletje gaat", zei hij. "Zij hebben geen idee waarover zij praten".

Onze partners