Rusland: 'Te koud om te betogen'

02/02/12 om 13:54 - Bijgewerkt om 13:54

De Russische oppositie krijgt weerstand van de vrieskou.

Rusland: 'Te koud om te betogen'

© Reuters

Gennadi Onitsjenko, het hoofd van de Russische gezondheidsdiensten, raadt de Moskovieten ten zeerste af om zaterdag te betogen. Die dag zijn grote samenkomsten gepland in de hoofdstad, twee tegen het regime van Vladimir Poetin en één pro Poetin.

Niemand draagt nog warm schoeisel

Gezien de voorspelde temperatuur van minus 18 graden zaterdag, raadt hij ten stelligste af om deel te nemen aan deze acties. "De weersvoorspellingen zijn uiterst ongunstig. Het zal zaterdag -18 graden zijn. Dat is een te lage temperatuur voor Moskou rekening houdend met de luchtvochtigheid", zo citeerde het onafhankelijke persbureau Interfax Onitsjenko.

"Niemand draagt nog warm schoeisel", betreurt hij. Moskovieten die niet geregeld wandelen beschikken evenmin over kleding om die temperaturen het hoofd te bieden, vervolgde hij.

Ook bij de eerste grote samenkomst van de oppositie, op 10 december in Moskou, raadde hij af door de straten te stappen wegens de heersende griep.

Eerlijke verkiezingen

Met de grote manifestatie van zaterdag hopen de initiatiefnemende organisaties tienduizenden manifestanten te verzamelen om eerlijke verkiezingen te eisen.

Sinds de Russische parlementsverkiezingen, waar volgens waarnemers en opposanten een fraudegeurtje aan hangt, ziet Poetin zich met de grootste protestbeweging ooit tegen zijn regime geconfronteerd. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners