Rusland staat in VN alleen met vraag om speciale gezant voor ramp MH17

19/09/14 om 21:55 - Bijgewerkt om 21:55

Rusland heeft in de VN-Veiligheidsraad geopperd dat er een speciale VN-gezant komt voor het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 boven Oekraïne. Het land kreeg ook kritiek van de rest van de VN-leden. 'Bij elke stap heeft Rusland de waarheid verdraaid'

Rusland staat in VN alleen met vraag om speciale gezant voor ramp MH17

Vlucht MH17 is doorboord door verschillende objecten die het toestel met hoge snelheid geraakt hebben. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Waarschijnlijk heeft de doorboring zo veel schade aan de Boeing 777 toegebracht dat het toestel tijdens de vlucht in stukken is gebroken. In het rapport staat evenwel niet vermeld of de doorboringen zijn veroorzaakt of kunnen zijn veroorzaakt door een raket. Er zijn geen aanwijzingen dat de crash te wijten is aan een technisch defect of aan een fout van de piloten. De vlucht verliep ook volledig normaal totdat die abrupt eindigde boven Oost-Oekraïne, zo blijkt uit gegevens van de luchtverkeersleiding, de cockpit voice recorder en de flight data recorder. © BELGA

Rusland heeft vrijdag in de VN-Veiligheidsraad geopperd dat er een speciale VN-gezant komt voor het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 boven Oekraïne. Ook moet worden overwogen een speciale missie naar de plek van de crash te sturen, aldus de Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin.

De Veiligheidsraad sprak vrijdag op Russisch initiatief over het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) over rampvlucht MH17. Tsjoerkin was opnieuw zeer kritisch over het onderzoek onder Nederlandse leiding naar de ramp. Hij uitte twijfels over de onafhankelijkheid en de transparantie. Ook staat er geen informatie in over onder meer een Oekraïens gevechtsvliegtuig (vermoedelijk een Soechoj) dat volgens Russische informatie in de buurt van het ramptoestel was.

Groot-Brittannië noemde het onderzoek dan weer "gedegen, professioneel en gebaseerd op de feiten". De Britse VN-ambassadeur ridiculiseerde de Russische zinspelingen op betrokkenheid van een Oekraïense straaljager. Volgens hem is er "geen enkele aanwijzing" voor het gebruik van bijvoorbeeld een boordkanon of een lucht-luchtraket en wijst "alles" op een raket die vanaf de grond is afgevuurd vanuit rebellengebied.

Ook de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, kreeg het woord. Hij riep alle partijen op zich aan het staakt-het-vuren te houden en te zorgen voor een veilige toegang tot het rampgebied, zodat de onderzoekers hun werk kunnen hervatten.

De Amerikaanse VN-ambassadrice Samantha Power liet weten dat de bevindingen in het OVV-rapport niet in het straatje van Rusland passen. Volgens haar had Rusland om de bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad gevraagd met als doel het rapport in diskrediet te brengen.

"Rusland zoekt de rol van forensisch luchtvaartonderzoeker, maar is niet geloofwaardig. Bij elke stap heeft Rusland de waarheid verdraaid", beweerde Power. De Verenigde Staten zelf hebben nog geen bewijsmateriaal over de crash voorgelegd. Washington baseert zich vooral op "sociale media en common sense". (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners