Rusland roept op tot dagelijks staakt-het-vuren in Syrië

19/03/12 om 20:51 - Bijgewerkt om 20:51

Rusland schaart zich achter de oproep van het Rode Kruis om een dagelijks staakt-het-vuren van twee uren in acht te nemen in Syrië, zodat gewonden verzorgd kunnen worden.

Rusland roept op tot dagelijks staakt-het-vuren in Syrië

© Reuters

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov roept "de overheid en alle gewapende groepen die er tegenover staan" in een medeling op om "zonder dralen" dagelijks een staakt-het-vuren in te lassen, zo meldt de BBC. Moskou deed dat nadat er weer geweld uitgebroken was in de Syrische hoofdstad Damascus.

Voedsel en medicijnen

Het hoofd van het Internationale Rode Kruis, Jakob Kellenberger, heeft in Moskou het staakt-het-vuren bediscussieerd met Lavrov. Volgens het Rode Kruis is een dagelijks onderbreken van de gevechten nodig om de gewonden te evacueren en om voedsel en medicijnen naar de meest getroffen gebieden te brengen.

Bondgenoten

Rusland blijft ondertussen, samen met China, een van de belangrijkste bondgenoten van het regime van dictator Bashar Al-Assad. De beide grootmachten hebben al tweemaal een veto uitgesproken tegen een resolutie van de VN-Veiligheidsraad om het geweld van het Syrisch regime tegen haar bevolking te veroordelen.

'Verscherping Russische positie'

Volgens de correspondent van de BBC in Moskou kan de mededeling van Rusland gezien worden als een verscherping van de Russische positie in het Syriëconflict, ook al heeft Moskou de afgelopen maanden beide kanten opgeroepen tot een permanent staakt-het-vuren. (SD)

Onze partners