Rusland reageert terughoudend op rapport over burgerdoden in Syrië

23/12/15 om 11:53 - Bijgewerkt om 11:53

Bij de aanvallen van Russische gevechtsvliegtuigen op Syrië zijn honderden burgers omgekomen en massale vernielingen aangericht, zo zegt Amnesty International woensdag in een rapport. De mensenrechtenorganisatie vraagt een onafhankelijk onderzoek. Het Kremlin in Moskou reageert terughoudend op het rapport.

Rusland reageert terughoudend op rapport over burgerdoden in Syrië

Op 29 november werden 49 burgers gedood op deze markt in Ariha, Idlib © Amnesty

Amnesty heeft het over "een schaamteloze mislukking" van Moskou, dat weigert om te erkennen dat er bij de bombardementen burgers zijn gedood. Het Russische leger heeft het altijd over "terroristische doelwitten" in Syrië.

Nochtans zijn er volgens de mensenrechtenorganisatie bij zes aanvallen op Homs, Idleb en Aleppo tussen september en november alleen al minstens 200 burgers omgekomen. "Soms werd ontkend dat er burgers zijn gedood, soms werd er gewoon niet gecommuniceerd", aldus Amnesty.

'Afhankelijk en volledig onderzoek is cruciaal'

Volgens Philip Luther, de directeur van de mensenrechtenorganisatie in het Midden-Oosten, is het "cruciaal" dat er een onafhankelijk en volledig onderzoek komt naar mogelijke oorlogsmisdaden. Amnesty International baseert zich op getuigenissen van overlevenden. Daarbij is er sprake van een moskee en een veldhospitaal die werden geraakt door Russische bombardementen. Mogelijk hebben de Russen ook clustermunitie ingezet in woonwijken.

"Bij sommige luchtaanvallen leek men rechtstreeks burgers of burgerdoelwitten te viseren, want ze werden uitgevoerd op woongebieden zonder evidente militaire doelwitten", staat er in het rapport. Amnesty roept Rusland op om zijn "onwettige en willekeurige aanvallen" te stoppen. Eerder trok ook Human Rights Watch al aan de alarmbel over het gebruik van clusterbommen in Syrië.

Rusland reageert terughoudend

Het Kremlin in Moskou reageert terughoudend op het rapport van mensenrechtenorganisatie Amnesty International over burgerdoden bij de omstreden Russische luchtaanvallen in Syrië.

Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov zei geen informatie te hebben over de betrouwbaarheid van wat Amnesty meldt. Het ministerie van Defensie zal zich over het rapport buigen, aldus de woordvoerder aan het persagentschap Interfax.

Rusland bestrijdt in Syrië sinds eind september tegen terreurmilitie Islamitische Staat (IS), maar ook tegen andere tegenstanders van de Syrische president Bashar al-Assad. (Belga/NSK)

Onze partners