Rusland ontkent akkoord over wapenstilstand in Oekraïne

Vladimir Poetin en Petro Porosjenko © REUTERS

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft aangekondigd dat hij met zijn Russische collega Vladimir Poetin een akkoord heeft bereikt over een permanent staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne. Moskou haastte zich om dat te ontkennen, ‘want Rusland is geen betrokken partij in het conflict’.

‘De Oekraïense president heeft met de Russische president gepraat over een volledig staakt-het-vuren. Zij zijn akkoord geraakt over een staakt-het-vuren in de Donbass’, zo stond in een eerste mededeling vanuit Kiev. Donbass is de mijnstreek in het oosten van Oekraïne die de regio’s Donetsk en Loehansk omvat die ten prooi zijn aan hevige gevechten.

‘De twee leiders zijn het eens geraakt over de te zetten stappen om vrede te bereiken’, luidde het verder.

Ontkennen

Moskou ontkende echter snel dat Poetin akkoord is gegaan met een wapenstilstand. ‘Rusland is immers geen betrokken partij is in het conflict,’ zei Kremlinwoordvoerder Dmitry Peskov aan het Russische nieuwsagentschap Ria Novosti.

‘In een telefoongesprek wisselden Poetin en Porosjenko zienswijzen uit en raakten zij het in grote mate eens over stappen die kunnen bijdragen tot een vroeg staakt-het-vuren tussen het Oekraïense leger en de milities in het zuidoosten van Oekraïne, verduidelijkte hij. ‘Wij zijn niet in een positie om over de voorwaarden voor een staakt-het-vuren of mogelijke overeenkomsten tussen Kiev, Donetsk en Loegansk te praten. Daar hebben wij geen zaken mee, het is een interne Oekraïense aangelegenheid’.

Na de mededeling van Peskov zwakte het Oekraïense presidentschap zijn eerste communicatie af door het woord ‘permanente’ in ‘permanente wapenstilstand’ te schrappen en vervolgens te gewagen van een ‘regime van staakt-het-vuren’. Lees de nieuwe mededeling.

Terugtrekking

De Oekraïense soldaten trekken zich volgens informatie van de pro-Russische separatisten uit het Donetskbekken terug. In de loop van de nacht namen ze grote troepenbewegingen waar. Dat deelden de opstandelingen mee.

Indien Kiev het ernstig meent, zijn de opstandelingen tot een politieke oplossing van het conflict bereid, zei separatistenleider Miroslav Rudenko.

De nieuwe ontwikkelingen komen er aan de vooravond van een tweedaagse NAVO-top in Wales. In de aanloop naar die top kondigde secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen aan dat de NAVO haar aanwezigheid binnen haar Oost-Europese lidstaten gevoelig gaat verhogen, als reactie op de agressieve houding van Rusland in het oosten van Oekraïne.

De Amerikaanse president Barack Obama is vanochtend aangekomen in Estland voor ontmoetingen met de staatshoofden van de Baltische staten Estland, Litouwen en Letland. De voormalige Sovjetstaten die lid zijn van de NAVO, zijn ongerust over het gedrag van Rusland en eisten een sterker engagement van de NAVO in Oost-Europa. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content