Rusland: 'Oekraïne moet zijn grondwet wijzigen'

24/03/14 om 23:20 - Bijgewerkt om 23:20

Volgens de Russische minister van Buitenlandse zaken Sergej Lavrov kan een vreedzame oplossing voor de Krim alleen als Oekraïne zijn Russische minderheid meer autonomie geeft.

Rusland: 'Oekraïne moet zijn grondwet wijzigen'

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov © REUTERS

Lavrov ontmoette zijn Oekraïense collega Andrej Desjchitsia in Den Haag. 'Ik hoop op een vreedzame oplossing,' zei die laatste tijdens een ontmoeting met de pers.

Het Nuclear Security Summit in Den Haag ging eigenlijk over nucleaire veiligheid, maar de top werd volledig overschaduwd door het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Beide landen hadden in de marge een ontmoeting onder vier ogen. De ontmoeting is opvallend omdat Rusland de nieuwe regering in Kiev helemaal niet erkent. Oekraïne erkent op haar beurt de annexatie van de Krim niet.

Ongerust

De Oekraïners vroegen om het gesprek. Het land wil graag een oplossing voor het conflict met Rusland. Oekraïne is ook ongerust over mogelijke nieuwe Russische acties. Sinds de machtswisseling in Kiev in februari, waarbij de toenmalige president Viktor Janoekovitsj werd verdreven, hebben de landen niet op zo'n hoog niveau met elkaar gesproken.

Tot een oplossing zal het vermoedelijk niet snel komen. De twee landen zijn het fundamenteel oneens. Lavrov gaf na de gesprekken aan dat de crisis alleen kan worden opgelost als Oekraïne zijn grondwet wijzigt. Rusland eist dat Kiev de Russische minderheden in Oekraïne meer autonomie geeft. Als het even kan, moet Oekraïne een losse confederatie worden, vindt Moskou. Daarin zou Rusland aan invloed winnen, vooral in het oosten van Oekraïne, waar de etnische Russen talrijk zijn.

Meer sancties

Oekraïne wil dan weer dat er meer sancties komen tegen Rusland. De huidige maatregelen zijn niet genoeg om Rusland ervan te overtuigen zich terug te trekken uit de Krim en te weerhouden van nieuwe acties, vinden de tijdelijke machthebbers. (Elsevier/Servaas van der Laan/TV)

Onze partners