Live Rusland noemt verklaring G7 over Oekraïne 'cynisch'

04/06/14 om 09:11 - Bijgewerkt op 05/06/14 om 15:36

Donderdag praat de G7 verder over economie, handel, klimaat en energie, maar vanaf de namiddag verhuist het circus naar Normandië. Volg het LIVE bij Knack.be.

Rusland noemt verklaring G7 over Oekraïne 'cynisch'

© AFP

 • Rusland noemt verklaring G7 over Oekraïne 'cynisch'

  Rusland heeft de verklaring over Oekraïne van de G7 in Brussel bekritiseerd als cynisch. Rusland verwijt de Verenigde Staten en de Europese Unie de "antiterreuroperatie" van Kiev in het oosten van het land te steunen. In de door Rusland bekritiseerde verklaring van de G7 stond: "wij roepen de Oekraïense leiding op bij de operaties voor het herstel van recht en orde gematigd te handelen". Rusland riep meermaals op tot dialoog om het conflict op te lossen. "De zogenaamde Zeven laten zich over 'gematigde handelingen' van het Oekraïense leger tegen het eigen volk uit: dat is in cynisme nauwelijks te overtreffen", aldus de Russische premier Dimitri Medvedev.

 • Obama de baas tijdens fotomoment (video)

  Nog voor de wereldleiders vanmorgen begonnen aan hun overleg, kon de pers al beelden van hen aan de ronde tafel. Het ging er heel ontspannen aan toe, alleen Europees president Van Rompuy zat met zijn hoofd in zijn nota's. Daarna was er ook nog een fotomoment. President Obama delegeerde en zei wanneer er moest worden gezwaaid.

  Bekijk hier de video

  De G7-leiders tijdens het fotomoment

  De G7-leiders tijdens het fotomoment © AFP

 • Obama aangekomen op G7-top

  Net als gisteren is president Obama met enige vertraging aangekomen op de tweede dag van de G7-top. Al was hij vandaag maar een half uurtje te laat. Hij kwam met zijn 'Beast' van The Hotel in Brussel, waar hij afgelopen nacht heeft gelogeerd.

  Bekijk de video

 • Simon Demeulemeester

  Poetin over Clinton: 'Het is beter niet met vrouwen te discussiëren'

  Vladimir Poetin en Hillary Clinton in betere tijden.

  Vladimir Poetin en Hillary Clinton in betere tijden. © Reuters

  In de marge van de G7 werd Vladimir Poetin geïnterviewd door Franse media. Hij liet zich laagdunkend uit over voormalig Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Hilary Clinton. Zij vergeleek eerder dit jaar de tactieken van Poetin in Oekraïne met die van Adolf Hitler in de jaren '30.

  'Overdrijving is een teken van zwakte, maar misschien is overdrijven voor vrouwen geen gebrek. Het is beter niet te discussiëren met vrouwen,' zei Poetin daarop.

  Lees: Seksistische boodschap van Poetin: 'Met vrouwen kun je maar beter niet discussiëren'

 • Simon Demeulemeester

  Ook Elio Di Rupo klaagt monsterboete BNP Paribas aan bij Barack Obama

  Niet alleen Frankrijk maar ook België klaagt de Amerikaanse miljardenboete die dreigt voor BNP Paribas aan bij de Amerikaanse autoriteiten. Premier Elio Di Rupo zou het dossier aangekaart hebben bij de Amerikaanse president Barack Obama, zo schrijft De Tijd.

  De Belgische staat heeft een belang van 10,3 procent in BNP Paribas sinds de overname van Fortis Bank door de Franse grootbank. De boete zou bijvoorbeeld gevolgen kunnen hebben voor het dividend en zo nefast zijn voor ons land.

  België onderneemt via drie kanalen actie, zo is te horen in regeringskringen:

  Allereerst via bilaterale weg, met contacten op diplomatiek niveau. Op Europees niveau zal de Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy in de marge van de tweedaagse G7-top in Brussel, die woensdag van start ging, de kwestie aankaarten bij Obama. Een derde spoor was dat premier Di Rupo het dossier zou aankaarten tijdens zijn gesprek met de Amerikaanse president woensdagavond, aldus de zakenkrant.

  De VS willen BNP Paribas een miljardenboete opleggen wegens transacties met landen als Soedan, Cuba of Iran waartegen een Amerikaans embargo geldt. Volgens de laatste berichten zou de boete meer dan 10 miljard dollar bedragen (7,35 miljard euro).

  Koning Filip, Barack Obama en Elio Di Rupo.

  Koning Filip, Barack Obama en Elio Di Rupo. © BELGA

 • Tom Vandyck

  Hollande: 'Monsterboete voor BNP Paribas kan eurozone destabiliseren'

  De Franse president François Hollande heeft zich woensdag verdedigd tegen kritiek over zijn tussenkomst in de zaak van de Amerikaanse justitie tegen de grootbank BNP Paribas. Hij wees erop dat een monsterboete - er is sprake van 10 miljard dollar - "economische en financiële gevolgen kan hebben voor de hele eurozone."

  Het Elysée bevestigde eerder dat Hollande in april een brief stuurde naar de Amerikaanse president Barack Obama over de mogelijke monsterboete.

  Het is mijn plicht om te wijzen op het risico op "totaal disproportionele, onrechtvaardige sancties", reageerde Hollande tijdens een persconferentie na de eerste dag van de G7-top in Brussel.

  "BNP Paribas is niet alleen de eerste bank van Frankrijk, maar ook van de eurozone", aldus de Franse president. "De sancties zouden, als we bepaalde schattingen mogen geloven, van zo'n omvang zijn dat ze economische en financiële gevolgen kunnen hebben voor de hele eurozone", voegde Hollande toe. Ze zouden volgens hem kunnen leiden tot "twijfel over de soliditeit van het Europese financiële systeem."

 • Tom Vandyck

  G7 wil Syriëstrijders aanpakken na aanslag Joods Museum

  De G7-leiders gaan de krachten bundelen om het fenomeen van buitenlandse strijders in Syrië aan te pakken. Dat heeft de Franse president François Hollande woensdag gezegd tijdens een persconferentie na de eerste dag van de G7-top in Brussel.

  "We hebben besloten samen te werken om dergelijke verplaatsing, die onze eigen veiligheid in het gedrang kan brengen, te voorkomen, af te raden en te bestraffen", klonk het. Hollande verwees naar de aanslag van 24 mei in het Joods Museum in Brussel, waarvoor een 29-jarige Fransman, een teruggekeerde Syriëstrijder, is opgepakt.

  In een gezamenlijke verklaring zeggen de G7-leiders dat ze beslist hebben "de inspanningen op te voeren om de dreiging aan te pakken van buitenlandse strijders die naar Syrië trekken". Men wordt zich bewust van wat sinds anderhalf jaar aan de gang is en van de dreiging die kan uitgaan van de terugkeer naar Europa van "geïndoctrineerde en op de oorlogsvelden getrainde individuen", voegde Hollande toe.

  Donderdag vindt er over de kwestie in Luxemburg een werkvergadering plaats van de ministers van Binnenlandse Zaken van zeven EU-landen (België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland en Spanje). (Belga)

 • Tom Vandyck

  Herverkiezing Assad: 'Schijnvertoning'

 • Tom Vandyck

  G7-landen bereid extra sancties te nemen tegen Rusland

  De leiders van zeven van de grootste geïndustrialiseerde landen roepen Rusland op om alle strijdkrachten aan de grensmet Oekraïne terug te trekken en de toestroom van wapens en separatisten naar het buurland stop te zetten

  "We zijn bereid de gerichte sancties te versterken en bijkomende beduidende restrictieve maatregelen te nemen, om de prijs die Rusland moet betalen de hoogte in te drijven, indien de gebeurtenissen dat vereisen", staat in een gezamenlijke mededeling die de staats- en regeringsleiders van de G7 verspreidden.

  Rusland wordt ook opgeroepen om de gasbevoorrading te verzekeren en om samen te werken met de nieuwe Russische president Petro Porosjenko.De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande lieten zich tijdens persconferenties in dezelfde zin uit. Niveau drie van de sancties kan worden ingeleid, zo zei Merkel, "maar dat gebeurt niet automatisch". Merkel riep op om de problemen constructief op te lossen en te blijven spreken met Rusland. "Het is belangrijk dat Rusland zijn deel doet om de toestand te stabiliseren en te laten de-escaleren."

  Een eerste kans daartoe is er vrijdag, tijdens de herdenkingsplechtigheden rond D-Day in Normandië. Daar zal de Russische president Vladimir Poetin spreken met verschillende wereldleiders.

 • Tom Vandyck

  Di Rupo: 'België blijft 'betrouwbare bondgenoot'

  Premier Elio Di Rupo heeft Barack Obama verzekerd dat België altijd een "betrouwbare bondgenoot" zal blijven, met name in de NAVO. Dat heeft Belga vernomen van de entourage van de eerste minister.

  Volgens dezelfde bron bespraken Obama en Di Rupo ook de situatie in Syrië en de samenwerking in de strijd tegen het terrorisme na de aanslag op het Joods Museum in Brussel.

 • Eddy Eerdekens

  Crisis in Oekraïne bovenaan de agenda

  De G7 verzamelt de leiders van zeven van de grootste geïndustrialiseerde landen ter wereld en de Europese Unie. Aan de top in Brussel nemen behalve Obama, Van Rompuy en Barroso ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel deel, de Franse president François Hollande, de Britse premier David Cameron, de Italiaanse premier Matteo Renzi, de Canadese premier Stephen Harper en de Japanse premier Shinzo Abe.

  De crisis in Oekraïne en de relaties met Rusland staan bovenaan de agenda. Het is precies omwille van de betrokkenheid van Rusland in Oekraïne dat deze G7 plaatsvindt. Normaal had vandaag en morgen een G8-top - met ook de Russische president Poetin - moeten plaatsvinden.

  De Duitse bondskanselier Angela Merkel kwam als eerste aan op de hoofdzetel van de Europese Raad. Ze was de enige die een verklaring aflegde. De G7-landen en de EU zullen tijdens hun werkdiner woensdagavond bekijken hoe de gesprekken met Rusland over het beëindigen van de crisis in Oekraïne verdergezet zullen worden, maar indien nodig kunnen de sancties tegen de Russen opgevoerd worden, zei ze. Officiële persmomenten worden pas donderdagmiddag verwacht, na het einde van de G7.

 • Eddy Eerdekens

  Obama aangekomen op top

  De Amerikaanse president Barack Obama is als laatste aangekomen in het Justus Lipsius-gebouw voor de G7-top. Hij werd er, net als de zes andere staatshoofden en regeringsleiders voor hem, verwelkomd door Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy en Commissievoorzitter José Manuel Barroso, die de vergadering zullen leiden.

 • Eddy Eerdekens

  Obama op het paleis

 • Eddy Eerdekens

  Poetin bereid tot overleg met Obama

  In de Oekraïne-crisis is de Russische president Vladimir Poetin bereid om met de Amerikaanse president Barack Obama gesprekken aan te gaan. "Het is zijn beslissing, ik ben bereid tot dialoog", aldus Poetin in een interview met de Franse zenders Europe 1 en TF1, waarvan enkele fragmenten zijn uitgezonden.

  Hij hoopt dat de huidige situatie geen nieuwe etappe van de Koude Oorlog betekent.

  Poetin beschuldigt de Verenigde Staten ervan alles behalve een voorbeeld te zijn. "Het is geen geheim dat de Amerikaanse politiek de meest agressieve en meest harde is."

  In tegenstelling tot de VS heeft Rusland praktisch geen troepen in het buitenland gelegerd, herinnerde Poetin.

  Poetin gaf het interview kort voor de grote herdenkingsvieringen van D-Day in Frankrijk. Daarbij zijn zowel Poetin als Obama aanwezig, op uitnodiging van de Franse president François Hollande.

  Tot dusver is geen overleg onder vier ogen gepland tussen Poetin en Obama.

 • Eddy Eerdekens

  Paleis maakt zich klaar voor Obama

 • Eddy Eerdekens

  Verkeer in Brussel verloopt vlot

 • Eddy Eerdekens

  Europese Unie wil eind deze maand associatieakkoord met Oekraïne rond hebben

  "Ten laatste tegen 27 juni" wil de Europese Unie de rest van het associatieakkoord met Oekraïne ondertekenen. Dat heeft Herman Van Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad, woensdag gezegd voor aanvang van de G7-top in Brussel.

  Van Rompuy sprak de pers toe in het gebouw van de Europese Raad. Daar gaat om 20 uur de G7-top van start met een werkdiner voor de staats- en regeringsleiders van Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan en de Verenigde Staten.

  Van Rompuy en Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso zijn namens de EU, die ook aanschuift aan de tafel van de grote geïndustrialiseerde staten, de gastheren. Het is uitzonderlijk dat een G7-vergadering wordt georganiseerd. Normaal zou vandaag en morgen een G8-top hebben moeten plaatsvinden in Sotsji, maar einde maart werd beslist om Rusland tijdelijk uit de club te zetten vanwege zijn inmenging in Oekraïne. Op zijn persconferentie bracht Van Rompuy in herinnering dat het de Russen zijn die "van koers moeten veranderen" vooraleer de G7 opnieuw de G8 kan worden.

  Bij Van Rompuy en Barroso viel ook echt nieuws te rapen. De Belg verklaarde dat de Europese Unie tegen het einde van de maand het associatieakkoord met Oekraïne helemaal ondertekend wil hebben. Dat moeten "ten laatste op 27 juni" gebeuren, op de volgende Europese top in Brussel. Dan worden ook de associatieakkoorden met Georgië en Moldavië geofficialiseerd.

  Het associatieverdrag dat Oekraïne met de Europese Unie onderhandeld heeft, lag vorig jaar aan de basis van de onrust die in Kiev ontstond. Toenmalig president Viktor Janoekovitsj besliste namelijk om het verdrag niet te ondertekenen en een pro-Russische koers te gaan varen. In de maanden die volgden werd Janoekovitsj afgezet en ondertekenden de nieuwe machtshebbers in Oekraïne alvast het politieke luik van het associatieverdrag. Dat gebeurde op 21 maart.

  Het politieke luik had inhoudelijk niet veel om het lijf en was vooral symbolisch erg belangrijk voor de toenadering tussen Oekraïne en de EU. De resterende hoofdstukken van het verdrag bevatten evenwel een omvattend vrijhandelsakkoord. Uit schattingen die de EU hanteert, zouden Oekraïense bedrijven jaarlijks 487 miljoen euro kunnen besparen op Europese importheffingen. Omgekeerd zou het voordeel voor Europese exporteurs oplopen tot 391 miljoen.

  Ook andere handelsbarrières worden met het verdrag opgeheven. Van Rompuy liet zich alvast lovend uit over de nieuwe president Petro Porosjenko. Zijn verkiezing op 25 mei betekent een 'game changer', zei hij. "We kijken ernaar uit om met president Porosjenko en de Oekraïense regering samen te werken en onze steun te verlenen aan de nationaliteit soevereiniteit en territoriale integriteit, alsook aan de noodzakelijke politieke en economische stabiliteit en hervormingen."

  Zaterdag woont Van Rompuy in Kiev de inauguratie van Porosjenko bij. Barroso zei dat de Commissie zich klaarhoudt om begin juli een "coördinatievergadering" voor hulp aan Oekraïne te organiseren, gevolgd door een internationale donorconferentie aan het eind van het jaar.

  "De internationale respons moet gecoördineerd worden." De Europese Unie trok alvast een steunpakket van 11 miljard euro uit voor Oekraïne. In afwachting van de ondertekening van het volledige associatieverdrag werden eind april ook enkele handelsbarrières tijdelijks weggewerkt. De crisis in Oekraïne en de houding van Rusland gaan woensdagavond met de meeste aandacht lopen op de G7-top.

  Verschillende leiders lieten de voorbije dagen verstaan dat als Moskou het land nog verder destabiliseert, er nog extra sancties genomen kunnen worden. Voorlopig staan er op de Europese sanctielijst 61 personen en twee bedrijven uit de Krim en Sebastopol die door Russen geconfisceerd werden. Toch gaat sinds de presidentsverkiezingen van vorige week alle aandacht naar een diplomatieke oplossing voor de crisis. Die verkiezingen hebben een "nieuw momentum" gecreëerd, zeggen Europese diplomaten.

  Naast Oekraïne zullen op de eerste dag van de G7-top nog verschillende andere internationale dossiers aangekaart worden. Donderdag praat de G7 verder over economie en handel, klimaat en energie en ontwikkelingshulp. In de namiddag trekken de leiders naar Normandië voor de herdenking van D-Day, vrijdag exact zeventig jaar geleden. Die bijeenkomst biedt meteen een nieuwe kans op diplomatiek topoverleg, want ook de Russische president Vladimir Poetin zal er aanwezig zijn.

 • Eddy Eerdekens

  Obama vraagt aandacht voor klimaatverandering

  Terwijl hij in Brussel is, vraagt Obama in een brief aandacht voor klimaatverandering

 • Eddy Eerdekens

  Verkeershinder door bezoek Obama valt goed mee

  "De hinder door de doortocht van Obama is sinds 15.30 uur achter de rug, maar door de regen en enkele ongevallen staan er nog wel wat files", zegt Hajo Beeckman van het Verkeerscentrum Vlaanderen.

  "In de oostrand valt de hinder mee. Vooral aan de westrand, op de binnenring tussen Halle en Groot-Bijgaarden, verloopt het verkeer moeizaam en is het ongeveer een uur aanschuiven."

  In de Brusselse vijfhoek viel de hinder door het bezoek van Obama ook goed mee, aldus Beeckman. Door de hevige regen is de Vleurgattunnel op de Louisalaan wel ondergelopen en in beide richtingen afgesloten.

  Er is eveneens hinder in de Stefaniatunnel in de richting van het Poelaertplein.

Onze partners