Rusland kreunt onder stijgende voedselprijzen

20/08/14 om 19:57 - Bijgewerkt om 20:02

Honderden Russen hebben al klacht ingediend over stijgende voedselprijzen bij de Federale Dienst tegen Monopolies (FAS). Russisch minister van Landbouw, Nikolaj Fjodorov, zegt dat de staat miljarden euro's moet ophoesten om de sector te helpen bij de vervanging van de voedingsproducten uit het Westen.

Rusland kreunt onder stijgende voedselprijzen

© Reuters

Meer dan vierhonderd Russen hebben bij de Federale Dienst tegen Monopolies (FAS) klacht ingediend tegen de stijgende voedselprijzen sinds de instelling van een invoerverbod voor sommige producten uit onder andere de Europese Unie. Dat heeft woordvoerster Tatjana Seljoekova van de FAS gezegd.

De FAS heeft kort na het importverbod een speciale 'hotline' op zijn website geopend voor klachten en voorstellen. 'De meeste mensen klagen over de hoge prijzen voor vooral vlees, kip en vis', aldus Seljoekova. Niet alleen consumenten maar ook sommige ondernemers, onder wie restauranthouders, kloppen bij de FAS aan.

Miljarden euro's voor vervangproducten

De Russische minister van Landbouw, Nikolaj Fjodorov, liet verstaan dat de staat miljarden euro's zal moeten ophoesten om de landbouwsector van het land te helpen bij de vervanging van de Europese en Amerikaanse voedingsproducten die Rusland niet meer in mogen.

'Om het volume aan producten die onder het embargo vallen maximaal te vervangen, zal een bedrag van enkele tientallen miljarden roebels nodig zijn', aldus Fjodorov op de openbare zender Rossia 24. 'Er zijn ook maatregelen nodig op middellange termijn. Voor volgend jaar en de jaren daarop gaat het om ongeveer 100 miljard roebel (2,1 miljard euro)', zo voegde hij er nog aan toe.

Voor sommige producten, zoals varkensvlees, vis en fruit, vertegenwoordigen de geïmporteerde producten ongeveer 30 procent van de consumptie in Rusland. Als tegenmaatregel tegen sancties door de EU en de VS boycot Rusland sinds 7 augustus voedsel uit westerse landen. Het gaat om een lijst met producten die Rusland niet meer importeert uit de EU, de VS, Canada, Australië en Noorwegen. Ondertussen tracht Rusland de import uit andere landen, vooral dan Zuid-Amerika, op te krikken. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners