Rusland keurt nieuw START-verdrag in eerste lezing goed

24/12/10 om 15:02 - Bijgewerkt om 15:02

Volledige goedkeuring heeft het Russisch parlement nog niet gegeven.

Het lagerhuis van het Russisch parlement heeft donderdag in eerste lezing groen licht gegeven voor het nieuwe START-verdrag tussen Rusland en de Verenigde Staten over nucleaire ontwapening.

Het verdrag voorziet dat de Verenigde Staten en Rusland hun nucleair arsenaal de komende zeven jaar elk van 2.200 kernkoppen tot 1.500 zullen verminderen. Voorts zal het aantal raketten aan beide zijden tot 700 worden begrensd.

De Amerikaanse Senaat ratificeerde het verdrag woensdagavond, waarop de Russische president Dmitri Medvedev donderdag liet weten dat Rusland het verdrag ook snel wil ratificeren.

Maar de verhoopte volledige goedkeuring kwam er niet. De Doema sprak immers haar bezorgdheid uit over een amendement van de Amerikaanse Senaat dat de Verenigde Staten niet verbindt tot het anti-rakettensysteem. Er waren volgens de BBC ook opmerkingen over de modernisering van het nucleair arsenaal.

De tekst zal in januari in tweede lezing aan de Doema worden voorgelegd. Het verdrag behoeft daarna nog de goedkeuring van het Russische Hogerhuis.

Onze partners