Rusland kan voortaan uitspraken internationale gerechtshoven naast zich neerleggen

15/12/15 om 17:53 - Bijgewerkt om 17:52

De Russische president Vladimir Poetin heeft een wet ondertekend waardoor het Russische Grondwettelijke Hof uitspraken van internationale gerechtshoven, en in het bijzonder het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg, naast zich neer kan leggen. Dat melden staatsmedia.

Rusland kan voortaan uitspraken internationale gerechtshoven naast zich neerleggen

© AFP

Volgens de wet zal Rusland niet meer gebonden zijn om de beslissingen van het hof in Straatsburg toe te passen. De Doema, het Russische parlement, had de wet eerder al goedgekeurd.

Waarnemers zien in de wet vooral een zet van de Russische regering om geen schadevergoeding te hoeven betalen in de affaire rond Yukos, het vroegere oliebedrijf van Michail Chodorkovski, een tegenstander van president Vladimir Poetin die na bijna tien jaar opsluiting eind 2013 werd vrijgelaten. Het bedrijf werd wegens fiscale fraude in 2004 ontmanteld maar het EHRM verplichtte Rusland om 1,9 miljard euro te storten aan de ex-aandeelhouders van Yukos.

De wet moet Rusland nu de mogelijkheid geven om zijn belangen te verdedigen indien een beslissing van een internationale organisatie tegen de nationale belangen ingaat. In juli besliste het Russisch Grondwettelijk Hof al dat het Russisch recht voorrang geniet op internationale normen. Rusland behoudt zo het recht beslissingen van het EHRM naast zich neer te leggen, klonk het toen.

Het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag had Moskou in 2014 veroordeeld tot een boete van ongeveer 50 miljard dollar (37 miljard euro) voor de ontmanteling van Yukos. Rusland weigerde en Poetin zei daarop dat Moskou de belangen zal verdedigen. Hierna werd in andere landen Russische tegoeden geblokkeerd, onder meer in België en Frankrijk. (Belga/NSK)

Onze partners