Rusland is niet opgezet met nieuwe Oekraïense regering

Pro-Russische betogers voor het regionale parlement in Simferopol, Oost-Oekraïne. © REUTERS

Rusland is ontevreden over de tijdelijke regering in Oekraïne. Er is volgens de Russen helemaal geen sprake van de regering van nationale eenheid, waar de partijen vorige week nog een akkoord over sloten.

In plaats daarvan is dit een ‘regering van overwinnaars’ waarin ook ruimte is gemaakt voor ‘extremistische nationalisten’, vinden de Russen.

Ramp

Arseni Jatsenjoek is officieel benoemd tot tijdelijk premier van het Oost-Europese land, nadat demonstranten op het Maidanplein in Kiev hem voordroegen als hun voornaamste kandidaat. Jatsenjoek gaat een coalitieregering leiden met twee pro-Europese oppositiepartijen en een nationalistische partij.

De regering gaat onder de naam ‘Europese Keuze’ regeren en moet proberen het land voor een financiële ramp te behoeden. Volgens de tijdelijke premier is de schatkist nagenoeg leeg.

Janoekovitsj in Rusland

Rusland keert zich nog altijd tegen de machtsovername in Oekraïne. President Viktor Janoekovitsj, die eerst op de Krim zat, heeft onderdak gekregen in Moskou. De Verenigde Staten en de Europese Unie kiezen juist partij voor de nieuwe machthebbers en hebben miljarden euro’s aan financiële steun toegezegd.

Het Europees Parlement wil dat de financiële hulp zo snel mogelijk naar Oekraïne gaat. Ook lidmaatschap van de EU ligt in het vooruitzicht.

Lijnrecht tegenover de Russen

Het Westen en Rusland lijken dus lijnrecht tegenover elkaar te staan. Maar de Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken sprak donderdag telefonisch met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov. De Amerikanen willen de crisis in Oekraïne samen met de Russen oplossen, liet Kerry weten.

Ook de Russen zien daar wel iets in. De voorwaarde is wel dat de belangen van alle Oekraïners moeten worden gediend. De Russische president Vladimir Poetin en de Duitse bondskanselier Angela Merkel bespraken de crisis en bepaalden dat Oekraïne niet uiteen mag vallen.

Onrust in de Krim

Intussen is de onrust in het westen van het land, waar het na de afzetting van Janoekovitsj redelijk rustig is, naar het zuidelijke schiereiland Krim verplaatst. Vanochtend namen ongeveer zestig gewapende mannen het regionaal parlementsgebouw in Simferopol in. Ooggetuigen maakten melding van barricades voor de deuren. Op het dak zou de Russische vlag wapperen.

Het regionale parlement van de Krim-regio wil een referendum over de autonomie van de regio. Rusland oefent grote invloed uit op het gebied. Inwoners zijn overwegend Russisch gezind. (Elsevier/Tom Reijner/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content