Rusland: 'Interventie Oost-Oekraïne moet ophouden of crisisvergadering komt in gedrang'

15/04/14 om 16:41 - Bijgewerkt om 17:37

Rusland waarschuwt Oekraïne: 'Als het geweld tegen pro-Russische separatisten in het oosten van het land niet ophoudt, dalen de kansen voor een succesvol crisisoverleg in Genève later deze week.'

Rusland: 'Interventie Oost-Oekraïne moet ophouden of crisisvergadering komt in gedrang'

Pro-Russische betoger in Slaviansk,Oekraïne © Reuters

Rusland heeft de Oekraïense regering gesommeerd de speciale interventie tegen pro-Russische separatisten in het oosten van het land te staken. Bij een bezoek in Peking waarschuwde minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov voor een mislukking van de donderdag geplande crisisvergadering in Genève.

"Als er geweld wordt gebruikt in het zuidoosten van Oekraïne, zal dat de kansen voor de bijeenkomst in Genève ondermijnen", zei Lavrov. Hij werd na een gesprek met zijn ambtscollega Wang Yi ook door de Chinese staats- en partijleider Xi Jinping ontvangen, wat gezien mag worden als een bijzonder gebaar.

China benadrukt 'onpartijdige houding'

"We eisen de stopzetting van zogenaamde initiatieven met betrekking tot het sturen veiligheidstroepen en legereenheden, die een schending vormen van Oekraïense rechtsregels en het volkenrecht", zei Lavrov volgens het Russische persagentschap Itar-Tass. Hij waarschuwde dat anders de Geneefse gesprekken tussen Rusland, Oekraine, de VS en de EU over het conflict in het gedrang komen. Moskou is erin geïnteresseerd dat de voorziene samenkomst tot stand komt, beweert Lavrov.

De deelnemers zijn het al eens geworden over een voorlopig programma, waaronder de-escalatie, ontwapening van illegale eenheden, grondwettelijke hervormingen en verkiezingen in Oekraïne. Aantijgingen van de prowesterse interim-regering in Kiev dat Rusland met de hulp van provocateurs de onlusten in Oekraïne oppookt, zijn onzin, zei Lavrov volgens Interfax.

De oproep van de regering om eventueel VN-vredestroepen in Oost-Oekraïne in te zetten, noemt Lavrov volledig misplaatst.

Na de ontmoeting met Lavrov bekrachtigde Wang Yi volgens Chinese informatie de "onpartijdige houding" van China in het conflict en waarschuwde voor een destabilisering van de situatie. China is een vriend van het Oekraïense volk en steunt de Geneefse bijeenkomst. "We achten het nodig gunstige voorwaarden te creëren om een gepaste oplossing voor het probleem te vinden", zei Wang Yi.

Rusland erkent Oekraïense verkiezingen niet

Rusland zal bovendien de voor 25 mei geplande presidentsverkiezing in buurland Oekraïne niet erkennen. Daarom zal Moskou ook geen waarnemers sturen naar de "illegale" stembusgang. Dat heeft parlementslid Leonid Sloetski gezegd, zo meldt Interfax. De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj is, zegt Sloetski, niet conform de Oekraïense wet afgezet.

Voor een "impeachment" moet immers driekwart van de leden van de Rada stemmen, en dat percentage haalden de Oekraïense afgevaardigden niet, hoewel sommige leden van de partij van Janoekovitsj onder zachte dwang van de extreemsrechtse Pravii Sektor voor de afzetting van de president hadden gestemd. Sloetski staat, sinds de Krim weer Russisch grondgebied is geworden, op de sanctielijst van de VS. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners