Rusland herstelt gastoevoer naar Wit-Rusland

24/06/10 om 16:00 - Bijgewerkt om 16:00

Het conflict tussen beide landen over achterstallige betalingen is van de baan.

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom zegt dat het de gastoevoer naar Wit-Rusland volledig heeft hersteld nadat het achterstallige betalingen voor gasleveringen ontvangen heeft.

In ruil zegt Wit-Rusland door Gazprom te zijn betaald voor het gebruik van pijpleidingen op haar grondgebied om gas naar derde landen te pompen.

Beide betwistingen hadden de afgelopen dagen tot een groot gasconflict geleid. Rusland had haar gastoevoer naar Wit-Rusland gradueel beperkt tot 60 procent.

Volgens de woordvoerder van Gazprom werden de gasleveringen in de loop van woensdagochtend volledig hersteld. De Russische premier Vladimir Poetin heeft aangegeven dat het gasdispuut voorbij is.

Poetin zei te hopen dat een en ander niet voor herhaling vatbaar is en zei dat er moet gepraat worden met de partners van Rusland om betwistingen op een normale manier op te lossen.

Een woordvoerder van het Wit-Russische ministerie van Buitenlandse Zaken betreurt dat het conflict tot een dergelijke schaal was uitgegroeid.

Zowat 80 procent van het Russische gas dat is bestemd voor Europese landen loopt via Oekraïne, maar de voorraden voor Litouwen, Duitsland en Polen lopen via Wit-Rusland.

Lees meer over:

Onze partners