‘Rusland heeft plan voor controle chemische wapens aan VS overgemaakt’

Sergei Lavrov en John Kerry © Reuters
Simon Demeulemeester

Rusland heeft haar plan voor de overdracht van de Syrische chemische wapens overgemaakt aan de VS. Ministers van Buitenlandse Zaken John Kerry en Sergei Lavrov gaan het plan bespreken.

Hoe moeten de chemische wapens van het Syrische regime onder de controle van de internationale gemeenschap worden gebracht? Op die vraag, gelanceerd na het Russische voorstel ter zake, zoeken diplomaten deze week naarstig een antwoord. Moskou heeft zijn plan om de Syrische chemische wapens te controleren alvast overgemaakt aan Washington. Dat zegt een Russische diplomatieke bron.

Ministers van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov en John Kerry zouden vanaf donderdag over het plan praten in Genève. Hun ontmoeting “zal waarschijnlijk donderdag beginnen en vrijdag aflopen”, zegt een Russische bron in Genève aan persbureau Itar-Tass. “Maar ze kunnen evengoed tot zaterdag samenzitten.”

Het voorstel van Rusland om de chemische wapens waarover Syrië over beschikt onder internationaal toezicht te plaatsen, werd aanvaard door Damascus. Over het idee de wapens vervolgens te vernietigen, zou er wel nog onenigheid bestaan tussen Rusland en Syrië.

Kerry: ‘Rusland heeft interessant idee’

De Amerikaanse minister John Kerry zei dat zijn Russische ambtgenoot Lavrov “interessante ideeën heeft” over de chemische ontwapening van Syrië. “Als we de chemische wapens op deze manier echt zouden kunnen beveiligen, zou dat duidelijk de beste oplossing zijn. Wat een prestatie zou dat niet zijn.”

In zijn toespraak prees de Amerikaanse president Barack Obama nog het Russische voorstel. Het is te vroeg om te zeggen of het zal slagen, “maar dit initiatief heeft de potentie om de dreiging van chemische wapens weg te nemen zonder het gebruik van geweld, vooral omdat Rusland een van de sterkste medestanders van (de Syrische president) Bashar al-Assad is”, zei hij.

Toch staat de Amerikaanse regering ‘sceptisch’ tegenover het nieuws dat de Syrische president Bashar al-Assad zou toelaten de chemische wapens in handen van het regime onder internationale controle te plaatsen. Dat liet Jay Carney verstaan, de woordvoerder van president Barack Obama.

Amerikaanse regering sceptisch

Assad zou willen ingaan op het voorstel van Rusland. Door zijn chemisch wapenarsenaal te laten controleren, zou Assad een Amerikaanse militaire interventie vermijden. Volgens woordvoerder Jay Carney zetten de Russen hun prestige op het spel.

‘Nadat het twee jaar de pogingen van de Verenigde Naties heeft geblokkeerd om Assad de rekening te doen betalen, speelt Rusland nu een constructieve rol – of het toont tenminste dat het dat wil spelen.’

Het regime-Assad geniet echter maar weinig vertrouwen, zegt Carney nu ook met zoveel woorden. ‘Maar we moeten deze mogelijkheid (voor een diplomatieke oplossing voor het conflict) wel onderzoeken.’

VN-Veiligheidsraad

De vijf landen met vetorecht binnen de VN-Veiligheidsraad komen woensdagmiddag alvast opnieuw bijeen om te praten over een concreet plan om het chemische arsenaal te ontmantelen.

Dinsdag werd een resolutietekst die door Frankrijk was ingediend al besproken, maar een formele vergadering van de V-Raad werd op vraag van Rusland geannuleerd.

Frankrijk, Rusland, de VS, het VK en China steken nu dus opnieuw de koppen bij elkaar in de hoop een compromis te vinden. Als het van de Fransen en de Amerikanen afhangt, wordt wel de optie behouden om militair te interveniëren als Assad zijn engagementen niet nakomt.

Lavrov en Kerry aan tafel

Vanaf donderdag komen in Genève de Amerikaanse en Russische ministers van Buitenlandse Zaken John Kerry en Sergei Lavrov bijeen om over Syrië te praten. Daar zal ook Lakhdar Brahimi, de speciaal gezant van de VN en de Arabische Liga, bij aanwezig zijn. Moskou maakte aan Washington al zijn concrete plan over om zijn ontwapeningsvoorstel in de praktijk om te zetten.

De Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn, wiens land momenteel niet-permanent lid is van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, liet zich intussen ontvallen dat het rapport van de VN-inspecteurs over de aanval met chemische wapens op 21 augustus volgende week maandag gepubliceerd zou worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content