Rusland: 'Handen van Kiev steken tot ellebogen in bloed'

03/05/14 om 10:41 - Bijgewerkt om 11:43

De gegijzelde waarnemers van de OVSE zijn vrijgelaten in het oosten van Oekraïne. Ondertussen gaat de 'anti-terreuractie' van Kiev tegen pro-Russische rebellen verder. Volgens Moskou steken de handen van de leiding in Kiev 'tot de ellebogen in het bloed'.

Rusland: 'Handen van Kiev steken tot ellebogen in bloed'

Een Oekraïener die een Oekraïense vlag probeert te redden van de brandstapel krijgt slaag van pro-Russische activisten. © BELGAIMAGE

In de oostelijke Oekraïense stad Slavjansk zijn de waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) vrijgelaten die daar door pro-Russische separatisten waren gegijzeld, zo heeft de Russische gezant Vladimir Loekin meegedeeld.

Geciteerd door het Russische televisiestation Russia Today zei Vladimir Loekin, ombudsman voor de mensenrechten, dat alle twaalf mensen op zijn lijst zijn vrijgelaten. De militaire waarnemers werden door pro-Russen gevangen genomen op beschuldiging van spionage. Eerder kwam een Zweedse officier, een diabetespatiënt, reeds vrij.

De 'anti-terreuroperatie' van het Oekraïense leger in de oostelijke rebellenbastions Slavjansk en Kramatorsk blijft ondertussen doorgaan, zo heeft waarnemend minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov zaterdagmorgen op zijn Facebookpagina gezegd.

'Actie is niet gericht tegen Oekraïense volk'

'Bij het ochtendkrieken bleef de actieve fase van de operatie aan de gang, wij stoppen niet', aldus Avakov. Hij voegde eraan toe dat regeringstroepen in de loop van de nacht van vrijdag op zaterdag de televisietoren hebben heroverd die tevoren in handen van 'terroristen' was.

De interimbewindsman beklemtoonde dat geen vreedzame burgers zijn geraakt en dat de operatie 'niet tegen het Oekraïense volk is gericht'. Zij spitst zich wel op de 'subversieve groep van het Hoofddirectoraat voor de Inlichtingen van de Generale Staf' van Rusland.

Avakov meent dat het neerschieten van Oekraïense helikopters vrijdag niet het werk was van volksstrijders maar van een 'speciale Russische taskforce'.

Tientallen doden en gewonden

De militaire operatie om Slavjansk en Kramatorsk te heroveren barstte vrijdagochtend vroeg los. Er zijn al tientallen doden en gewonden gevallen bij confrontaties tussen het Oekraïense leger en pro-Russische rebellen.

Kremlin beschuldigt Kiev voor rellen

Rusland heeft in scherpe bewoordingen de Oekraïense (interim)regering verantwoordelijk gesteld voor de zware rellen in Odessa aan de Zwarte Zee. 'De handen van de leiding in Kiev steken tot de ellebogen in het bloed', zei presidentieel woordvoerder Dmitri Peskov volgens het persbureau Interfax. 'Zij die de junta in Kiev als legitiem beschouwen, zijn medeplichtig aan de in Odessa gepleegde misdaden', voegde hij eraan toe.

Hij riep de voorlopige regering in Kiev op om de voor 25 mei geplande presidentsverkiezingen af te gelasten. Tegen een achtergrond van geweld verkiezingen houden, is 'absurd', aldus Peskov.

Vladimir Poetin 'extreem bezorgd'

Hij zei dat president Vladimir Poetin 'extreem bezorgd' is over de ontwikkelingen in het buurland en de manier waarop ze in de internationale gemeenschap worden geïnterpreteerd', in het bijzonder 'sommige landen'. Volgens Peskov blijft Rusland zoeken naar een manier om een dialoog op te starten als enige middel om een oplossing te vinden. 'Maar het kan niet alleen deze inspanningen leveren'. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners