Rusland: 'EU heeft gebrek aan gezond verstand'

07/03/14 om 17:37 - Bijgewerkt om 17:41

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft klaar en duidelijk laten verstaan dat eventuele sancties die het land opgelegd worden niet onbeantwoord zullen blijven.

Rusland: 'EU heeft gebrek aan gezond verstand'

Soldaat op de Krim, Oekraïne © Reuters

Moskou noemt de beslissing van de EU om de (op Russische vraag opgestarte) gesprekken tussen Rusland en de EU over reizen zonder visum "niet constructief". Ook liet het Russisch Buitenlandministerie weten "de taal van sancties en bedreigingen niet te aanvaarden" en verweet het de EU een gebrek aan gezond verstand.

Waarnemers opnieuw verhinderd

Eerder vandaag hebben gewapende lieden voor de tweede dag op rij de delegatie van 40 waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) verhinderd de Krim binnen te gaan. Dat werd vastgesteld door journalisten van het Franse persbureau AFP.

De OVSE-delegatie werd in de buurt van het stadje Tsjongar, op een van de twee toegangswegen tot het, voorlopig nog Oekraïense, schiereiland geblokkeerd door een tiental niet nader te identificeren gewapende lieden. Pogingen om te onderhandelen met de gewapende lui draaiden op niets uit.

Geen uitnodiging

De ongewapende waarnemers uit 21 OVSE-lidstaten werden eerder ook al geblokkeerd aan een wegversperring. Ze zijn vrijdag onverrichter zake naar de Oekraïense stad Herson teruggekeerd, waar ze opnieuw de nacht zullen doorbrengen.

Rusland liet in een reactie weten dat de OVSE-delegatie, tot stand gekomen op vraag van de interim-regering in Kiev, geen "officiële uitnodiging" heeft ontvangen van de pro-Russische lokale overheid op de Krim. Moskou uit kritiek op de OVSE-missie, die volgens hen "voorbijgaat aan het fundamentele principe van consensus binnen de OVSE". (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners