Rusland erkent terreurdaad als mogelijke oorzaak vliegtuigcrash

Een buurtbewoner legt bloemen neer bij een brokstuk van het Russisch passagiersvliegtuig © REUTERS

De Russische regeringsleider Dmitri Medvedev heeft voor de eerste maal bevestigd dat de crash van het Russische passagiersvliegtuig mogelijk het gevolg was van een terreurdaad.

De Russische regeringsleider Dmitri Medvedev heeft voor het eerst een terreurdaad genoemd als mogelijke oorzaak voor de crash van het Russische passagierstoestel met 224 doden. Rusland heeft al zijn vluchten naar Egypte uit veiligheidsoverwegingen geschrapt.

‘Een terroristische aanslag behoort tot een van de mogelijkheden, waarom dit is kunnen gebeuren’, zei Medvedev aan de staatskrant Rossijskaja Gaseta. De leiding in Moskou had het woord aanslag tot nog toe vermeden en verklaard dat de oorzaak nog niet achterhaald is. In Egypte worden momenteel de gebrekkige veiligheidsmaatregelen tegen mogelijke aanslagen onderzocht.

Bom

Een groep Russische experten is volgens vicepremier Arkadi Dvorkovitsj naar Egypte gevlogen om daar met de autoriteiten de veiligheid op de luchthaven te bespreken. Daarbij zullen aanbevelingen gegeven worden voor bijkomende maatregelen. Het onderzoek naar de oorzaak van de crash concentreert zich na een reeks bijkomende aanwijzingen op een bom aan boord van het Russische vakantievliegtuig.

Russische minister van Transport Sokolov bezoekt crashsite Airbus A321
Russische minister van Transport Sokolov bezoekt crashsite Airbus A321 © Reuters

De baas van het onderzoeksteam, Ayman al-Mokadem, zei zaterdag in Caïro dat er een geluid ‘is gehoord in de laatst opgenomen seconden van de opnames in de cockpit’. Dat fragment moet nu door geluidsspecialisten geanalyseerd worden. Voor conclusies is het echter nog te vroeg. Maar geen enkel scenario mag uitgesloten worden. De brokstukken van het vliegtuig liggen over een afstand van 13 kilometer verspreid, wat kan wijzen op het in stukken breken van het toestel in de lucht -23 minuten na de start in de badplaats Sharm el-Sheikh. Het wrak zal voor bijkomend onderzoek naar Caïro gebracht worden.

Bij het onderzoek zijn 58 experten uit Egypte, Rusland, Duitsland, Frankrijk en Ierland betrokken. Minister van Buitenlandse Zaken Samih Schukri verklaarde dat ‘geen enkele hypothese zal aangenomen worden, vooraleer het onderzoek is afgesloten.’

Volgens informatie van internationale inlichtingendiensten zou de Airbus A321 van de Siberische luchtvaartmaatschappij Kolavia door explosieven van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) aan boord uit de lucht zijn gehaald. Alle 224 mensen aan boord kwamen om.

Ontoereikende controles

De veiligheidsmaatregelen op de Egyptische luchthaven gelden als beperkt. Reizigers spreken over ontoereikende of gewoon geen controles. Het is overigens mogelijk flessen met vloeistof of glas in de bagage mee aan boord te nemen. Het slecht betaalde personeel voert zijn werk vaak ongemotiveerd en oppervlakkig uit. Een internationale veiligheidsexpert zei aan het Duitse persbureau dpa dat het op Egyptische luchthavens gemakkelijk is verboden voorwerpen aan boord te smokkelen, zolang men iemand van het personeel kent of genoeg geld toestopt.

Het Egyptische ministerie van Luchtvaart daarentegen benadrukt dat alle luchthavens in het land beantwoorden aan de internationale normen. Ze worden regelmatig op nationaal en internationaal niveau gecontroleerd.

De Airbus A321 van de Siberische luchtvaartmaatschappij Kolavia was op 31 oktober na het opstijgen uit de badplaats Sharm el-Sheikh neergestort, op 6 november schortte Rusland de vluchten naar Egypte op. Van de 80.000 Russische toeristen, die daar aanvankelijk vastzaten, zijn er zowat 25.000 met speciale vluchten naar Rusland teruggebracht. Ook duizenden Britse toeristen zijn nog steeds in het zuiden van de Sinai gestrand. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content