Rusland erkent Libische rebellen, Algerije stelt voorwaarde

Rusland erkent de Libische Nationale Overgangsraad, buurland Algerije wacht een representatieve regering af.

Op de dag van de “Vrienden van Libië”-conferentie in Parijs over Libië in het post-Khaddafitijdperk, erkent Rusland de Libische Nationale Overgangsraad (NTC) als “machtshebbende autoriteit”. Buurland Algerije zegt daartoe bereid te zijn, maar pas als de Overgangsraad een representatieve regering kan vormen.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat het “de hervormingen die een nieuwe grondwet, de organisatie van verkiezingen en de vorming van een regering voorzien” “toegejuicht”. En daarom erkent ze nu het NTC als de “machtshebbende autoriteit”.

De Russische Federatie, die ook een gezant stuurt naar de “Vrienden van Libië”-conferentie, weigerde die erkenning in juli nog. Rusland was dan ook een traditionele oliebondgenoot van Tripoli onder Muammar Khaddafi.

Rusland hamert in zijn buitenlandpolitiek ook steeds op de soevereiniteit van staten, en onthield zich bij de stemming over een NAVO-ingrijpen in Libië. Daarmee voert Rusland een gelijkaardig beleid als China, dat zich ook onthield bij die stemming.

Franse kritiek op ‘dubbelzinnige houding’ Algerije

Buurland Algerije staat nog weigerachtig tegenover de erkenning van het NTC. Zij willen eerst een representatieve regering gevormd zien, zegt de minister van Buitenlandse Zaken Mourad Medelci. Het NTC heeft een regering aangekondigd die alle regio’s van het land zal vertegenwoordigen, verklaarde hij.

“Zodra dat het geval is, zullen we hen erkennen”, zo luidt het op de Franse radiozender Europe 1, enkele uren voor de conferentie in Parijs van start ging. Algiers had eerder al kritiek gekregen van Frankrijk voor haar dubbelzinnige houding.

Algerije: ‘Khaddafi niet welkom’

Medelci zei ook dat de gevallen dictator Muammar Khaddafi niet welkom is in Algerije. Een boodschap die niet uit de lucht komt vallen: deze week vluchtten de tweede vrouw van Khaddafi, diens dochter Aïcha en twee van zijn zoons naar Algerije. Hoewel Algerije zei hen op grond van humanitaire redenen op te vangen, bestempelde het NTC die daad als ‘agressie tegen Libië’.

Ahmed Bani, de militaire woordvoerder van het NTC, rakelde op dat de rebellen steeds gezegd hebben dat Khaddafi steun kreeg van Algerije, dat hem van huurlingen zou voorzien. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content