Rusland en Oekraïne sluiten tijdelijke wapenstilstand op Krim

16/03/14 om 17:18 - Bijgewerkt om 17:19

Rusland en Oekraïne zijn een tijdelijke wapenstilstand op de Krim overeengekomen. Tot vrijdag 21 worden de Oekraïense basissen op het schiereiland niet meer geblokkeerd. Dat meldt de Oekraïense interim-minister van Defensie Igor Tenjoek.

Rusland en Oekraïne sluiten tijdelijke wapenstilstand op Krim

Het Leninplein in Simferopol, de hoofdstad van de Krim © AFP

De basissen, die tot nu geblokkeerd waren door Russische of pro-Russische troepen, zullen tijdens de wapenstilstand hun reserves kunnen aanvullen, aldus Tenjoek.

Rusland heeft de informatie over het akkoord nog niet bevestigd. Moskou heeft steeds ontkend de eenheden van zijn buurland te blokkeren.

21 maart

Op 21 maart moet het Russische parlement, de Doema, stemmen over een wetsvoorstel over de aanhechting van de Krim bij Rusland, waarover zondag een referendum wordt gehouden op het schiereiland.

Diezelfde dag hoopt Oekraïne bovendien het politieke gedeelte van het associatie-akkoord met de Europese Unie te ondertekenen.

De militaire eenheden die zich op de Krim bevinden zijn gevechtsklaar, aldus Tenjoek nog. Hij meent dat de basissen na 21 maart weer geblokkeerd zullen worden zoals dat nu het geval is.

Eerder op de dag zei Tenjoek dat Rusland zijn troepenmacht op de Krim blijft uitbreiden en dat er al 22.000 militairen op de Krim zitten.

Referendum

Het omstreden referendum over de toekomst van de Krim kent een grote opkomst. Dat blijkt uit berichten van internationale waarnemers en journalisten ter plaatse. In sommige stembureaus in Sebastopol en de hoofdstad Simferopol waren geen journalisten gewenst. Rond de middag waren nog geen incidenten gemeld.

De stembureaus blijven tot 20.00 uur plaatselijke tijd (19 uur Belgische tijd) open. De stemmen worden met de hand geteld en de eerste officiële uitslagen worden uiterlijk maandagochtend verwacht. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners