Rusland en NAVO ontmoeten elkaar in militaire krachtmeting

26/05/15 om 10:42 - Bijgewerkt om 10:41

Het Russische leger en enkele NAVO-lidstaten houden tegelijk grootschalige militaire oefeningen, nadat Rusland eerder al het Scandinavische luchtruim bedreigde.

Het Russische leger houdt grote militaire oefeningen, waaraan 12.000 soldaten en 250 vliegtuigen deelnemen. Dat meldt het Russische ministerie van Defensie. De vierdaagse oefeningen zouden een 'massale verrassingsinspectie' zijn om de gevechtsbereidheid van het leger na te gaan.

Rusland en NAVO ontmoeten elkaar in militaire krachtmeting

© Reuters

Volgens de Russische persagentschappen Interfax en TASS worden bij de inspectie van de luchtmacht in het Centraal Militair District, een gebied dat Centraal-Rusland en delen van Siberië omvat, zo'n 700 wapens en ander zwaar legermateriaal ingezet.

Russische langeafstandsvliegtuigen vuren kruisraketten af op doelwitten in de Noordwest-Russische deelrepubliek Komi. De inspectie van de troepen dient als voorbereiding voor een grotere militaire oefening, die Center-2015 zal heten en de komende maanden plaatsvindt.

'Tanks hebben geen visum nodig'

Vicepremier Dmitry Rogozin grapte eerder al op televisie dat tanks geen visum nodig hebben. De man staat op de zwarte lijsten van de EU en de VS als een onderdeel van sancties tegen Rusland na de aanhechting van de Krim in maart vorig jaar. Rogozin kan hierdoor onder meer niet vrij reizen in het Westen.

Dmitry Rogozin

Dmitry Rogozin © Reuters

Rusland kreeg de voorbije maanden de wind van voren door zijn verhoogde militaire aanwezigheid in het Scandinavische luchtruim. Ruslands betrokkenheid bij het conflict in Oekraïne en aanwezigheid in het westerse luchtruim zorgden ook al voor spanningen met het Westen.

België doet niet mee

Tegelijk zijn ook enkele NAVO-lidstaten met militaire oefeningen in het Noordpoolgebied begonnen: in het noorden van Noorwegen, Finland en Zweden. Bij die oefeningen zouden gedurende twee weken 3.600 militairen en 115 gevechtsvliegtuigen uit 9 landen betrokken zijn.

De NAVO-oefening, die als Arctic Challenge Exercise door het leven gaat, kan niet rekenen op de deelname van ons land. Andere NAVO-lidstaten zoals Nederland, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de VS nemen wel deel, net als het neutrale Zwitserland.

De ministers van Defensie van Noorwegen, Zweden, Finland en Denemarken en de IJslandse minister van Buitenlandse Zaken beschouwen de Russische militaire druk als 'de grootste uitdaging voor de Europese veiligheid'. Dat lieten ze vorige maand in een gemeenschappelijke verklaring weten.

(NC)

Onze partners