Rusland en China steunen VN-resolutie Syrië

21/03/12 om 15:46 - Bijgewerkt om 15:46

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is het eens geraakt over een resolutie die de bemiddeling van Kofi Annan in Syrië steunt. Ook China en Rusland geven hun fiat.

Rusland en China steunen VN-resolutie Syrië

© Reuters

Dat melden diplomaten. Ook Rusland en China steunen de verklaring. Die beide landen blokkeerden eerder twee keer een resolutie over Syrië.

Voorts wordt met "verdere stappen" gedreigd als Syrië niet tijdig gehoor geeft aan het zes punten tellende vredesvoorstel van Annan. De resolutie zou meteen kunnen goedgekeurd worden.

Rusland had al aangekondigd dat het zich achter deze resolutie zou scharen, maar niet zonder meteen te benadrukken dat het geenszins de bedoeling kon zijn een ultimatum op te leggen aan het regime van dictator Bashar Al-Assad. Dat standpunt zorgde voor taaie onderhandelingen over de bewoordingen van de resolutie, zo bericht Al Jazeera English.

Rusland steunt Assad, maar ook Annan

Rusland geldt als een van de belangrijkste bondgenoten van Syrië, en dat zowel om economische, militaire als geopolitieke redenen. Volgens Al Jazeera heeft het Kremlin echter ook steeds haar sterke steun uitgesproken voor Annan. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei eerder dat de voorstellen van Annan moeten uitgevoerd worden en dat Moskou klaar was een resolutie ter ondersteuning ervan goed te keuren.

"De Veiligheidsraad moet de punten van Annan steunen, niet als ultimatum, maar als basis voor verdere inspanningen van Annan. Die moeten gericht zijn op het bereiken van een akkoord tussen alle Syriërs, de overheid en alle oppositiegroepen over alle belangrijke onderwerpen." Lavrov stipte onder meer het begin van een politieke dialoog en mediatoegang tot het land aan.

Die medeling deed Lavrov nadat Moskou zich al achter de oproep van het Rode Kruis had geschaard om dagelijks twee uren het geweld te staken om gewonden te kunnen verzorgen. (SD)

Lees meer over:

Onze partners